Волинь Новини

Із Світязя браконьєри виловлюють водорості, що очищують водойму

Зі Світязя браконьєри виловлюють рідкісні водорості – кладофори, які служать природним фільтром та збагачують воду киснем.

Читайте також: Волинь втратила ще одного свого вірного сина

Про це пише Державне агентство лісових ресурсів України.

Вночі 21 лютого на озері Світязь працівники державної охорони Шацького нацпарку виявили місцевих мешканців, які займались добуванням кладофори.

У порушників виявили п’ять кілограмів цінних водоростей. На них склали протоколи за статті 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду).

Яка роль кладофорів для Світязя

Кладофори є одним із найважливіших елементів озерної екосистеми. Схожі вони на маленькі зелені кульки, які лежать на дні озера, та влітку їх часто можуть бачити туристи на узбережжі.

Саме завдяки цим водоростям найглибше озеро України Світязь здатне очиститись за рік після великої кількості туристів влітку.

В Україні кладофору можна зустріти лише на кількох озерах, одне з яких – Світязь. Європейці її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків, та навіть цілих озер.

Науковці парку застерігають – виловлювати кладофору з води протизаконно, а головне – це неабияка шкода природі. Без цих маленьких фільтрів Світязь може перетвориться на звичайне болото.

Для браконьєрів кладофори – заробіток, адже свій незаконний вилов ті продають.

Читайте також наші новини у Facebook