Новини

Голови сільрад будуть вручати повістки: чи можливі і законні такі дії

Сільські голови не мають повноважень вручати повістки мешканцям свого населеного пункту. Але працівники сільських, селищних і міських рад будуть забезпечувати облік, щоб чітко визначити, хто з військовозобов’язаних проживає за фактичною адресою.

Читайте також: Чоловіки 40-50 років – проблема для армії: нардеп пояснив, чому мобілізуватимуть молодь

Про це розповів юрист Сергій Савинський в інтерв’ю «РБК-Україна»

За його словами, чинне законодавство покладає на сільські та інші місцеві ради обов’язок сприяти проведенню військового обліку та мобілізації. Новий законопроєкт про мобілізацію, ухвалений поки що тільки в першому читанні, покладає на місцеву владу обов’язок забезпечувати цей процес.

«Очевидно, що тепер вони здійснюють більший вплив. Своєю чергою в законодавстві не прописано, що сільський голова виписує та роздає повістки. Такого не передбачено», – пояснює Савинський.

Савинський каже, що новий законопроєкт пропонує наступну схему участі місцевих органів самоврядування в мобілізаційному процесі:

  • ТЦК надсилає до місцевого органу самоврядування список військовозобов’язаних, які зареєстровані в цій територіальній громаді.
  • Місцева влада підтверджує чи спростовує, що ці громадяни дійсно у них проживають.
  • Працівник ТЦК разом з представником місцевої ради та поліцейським їдуть за адресами військовозобов’язаних та вручають повістки.

«Фактично це й так відбувається. Працівники сільських, селищних і міських рад будуть забезпечувати облік, щоб чітко визначити, хто з військовозобов’язаних проживає за фактичною адресою. Можливо, це трохи змінить свою форму виконання», – каже юрист і ще раз наголошує, що новий законопроєкт не дає очільникам місцевих рад повноважень власноруч роздавати повістки.

Читайте також наші новини у Facebook