Волинь Новини

Борошно і вода: лучанка розповіла, як випікає хліб на заквасці вдома

Лучанка Валентина Романишин пече хліб вдома. Вона мама двох дітей, тож намагається готувати для них максимально корисні страви.

Читайте також: Безробітних українців мобілізовуватимуть через службу зайнятості

Загалом домашня кондитерка – її хобі.  Також випікає торти, тістечка, макарон, паски. Й ось уже чотири роки на столі – хліб домашнього виробництва.

Особливостями приготування закваски та рецептом хліба, який можна спекти самостійно, Валентина поділилася із Район.Життя.

Пекти хліб почала завдяки дітям

Восени 2019 року лучанка відвідала у Рівному майстер-клас із випічки від Валентини Карбушевої. Згодом ця майстриня із виготовлення десертів організувала у своєму інстаграмі марафон «Паска, хліб, закваска». На ньому вона навчала, як вивести закваску з води і муки, тобто з нуля у себе вдома, маючи лише два компоненти і трішки терпіння та наполегливості.

Не роздумуючи купила марафон і занурилась у процес народження хліба із закваски.

«Оскільки я мама двох дітей, намагаюсь, щоб на столі завжди були максимально корисні страви, приготовані з якісних продуктів. Часто буває таке, що діти багато чого не їдять: цибулька попала, риби не хочуть, овочі вибірково. А от хліб вони люблять. Та такий продукт був рідкістю на нашому столі, і зрозуміло чому: дріжджі, біле борошно, розпушувачі і ще хто зна, що в нього додають. Прийшла ідея спробувати пекти на заквасці. Спочатку просто цікаво було, що з цього вийде», – пригадує дівчина.

Валентина Романишин

Валентина Романишин

Як приготувати закваску

Валентина розповідає, що закваска – це симбіоз диких дріжджів та кисломолочних бактерій, яких так потребує організм людини. Процес виведення закваски – 10 днів. Для цього потрібно мати житнє, цільнозернове або просто пшеничне борошно і воду. Радить найкраще починати з житнього, бо воно дасть найшвидший результат.

«Перший день – один до одного змішуємо 30 г води і 30 г борошна, поміщаємо в прозору баночку, щоб видно було, що там відбувається. На наступний день це вже називатиметься стартером», – ділиться тонкощами випікання.

Потім перші п’ять днів – годування через 24 години: 15 г стартеру, 30 г води, 30 г борошна.  Температура у кімнаті має бути 25-28 градусів, щоб закваска почувалася комфортно та гарно росла. На шостий день годування проводиться через 12 годин, тобто зранку і ввечері. Важливо робити це в один і той самий час. Залишки стартеру на цих етапах щоразу просто викидаються. Хоча, якщо заморочитись, то з них від шостого дня можна робити млинчики або квас. Коли закваска стає сильною, після десяти днів годування, на ній випікаємо перший хліб.

Щоб випікати здобу, закваску треба годувати 20 днів, бо тісто, як на паску, наприклад, має багато жирів, тому закваска повинна бути сильною, а смак такої випічки незрівнянний.

«Звичайно, про процес виведення закваски та випікання хліба потрібно знати набагато більше. Можна подивитись відео на ютубі чи почитати статті. Важливо зрозуміти технологію та особливості кожного етапу. Мені дуже пощастило з марафоном «Паска, хліб, закваска», адже його авторка чудово розуміє хлібопекарство. Ту інформацію, яку я отримала від неї, мало де знайдеш. Маю мрію організувати подібний марафон, щоб запросити всіх, хто прагне навчитися пекти. Хочу, щоб якомога більше людей відчули переваги домашнього хліба на заквасці», – каже Валентина Романишин.

Додає, що не обов’язково самостійно виводити закваску. Можна взяти у того, хто її вже має і зберігає просто у холодильнику. Вона готова залюбки поділитися з кожним та підказати, як про неї дбати.

Рецепт хліба на заквасці

На щодень господиня випікає лляний цільнозерновий хліб. Для цього потрібно мати пшеничне борошно першого або вищого сорту, цільнозернове борошно, льон, воду, сіль, трішки меду та активну закваску. Рецептів насправді є безліч, головне – зрозуміти суть та освоїти один найпростіший. Ось один із них:

Вечір 

Опара:

  • 10 г стартеру
  • 50 г води
  • 50 г борошна вищого сорту
  • Бродіння 10-12 годин.

Мочка:

  • 35 г льону
  • 160 г води

Ранок 

  • 110 г опари
  • вся мочка
  • 127 г води
  • 230 г борошна вищого сорту
  • 150 г пшеничного цільнозернового борошна

Замісити до повного зволоження борошна і залишити для аутолізу на 30 хв.  Вимішуємо 10 хв міксером або руками. В середині замісу додати 1 ч. л. солі та 15 г меду. Бродіння – три години або до збільшення в об’ємі в два рази. Є змога – робимо розтягування та складування два-три рази щопівгодини. Формуємо хліб, кладемо в корзину для вистоювання орієнтовно на дві години. 

Валентина пече в електричній духовці в скляних круглих каструльках з кришками при температурі 250 градусів. Саме така вона має бути для хліба перші 15 хв.

Духовку і посуд для випікання розігріти до 250 градусів, хліб перевернути, зробити надріз. Випікати під кришкою 15 хв.  Зняти кришку і пекти ще 20-25 хв. при 200 градусах.

У випіканні хліба – здоров’я, любов і життя

«Мій звичайний хлібчик на щодень – безформовий або подовий. Він тримається завдяки формовці та натягнутому каркасу тіста, якого ми досягаємо завдяки розвиненій клейковині в процесі складання та розтягування. Розстоюється він у корзинці з тканиною, що посипається мукою. Такі можна купити в інтернеті або «Епіцентрі» чи скористатися для початку і звичайними мисочками, що є на кухні, встеливши їх простою тканиною. Звичайно, чудово мати спеціальні каструлі. Є навіть хлібопекарські камені, які дуже добре нагріваються і тримають температуру»,  – каже вона.

Дівчина підігнала собі рецепт так, щоб виходило дві буханки. Оскільки заміс хліба робить руками, то це її максимум. Адже треба ще розраховувати власні сили. Якщо важко – можна скористатися планетарним міксером.

Для сім’ї із двох дорослих і двох дітей їх вистачає на два дні. Приблизна вартість таких домашніх хлібин – 30-40 грн.

«На перший погляд, процес випікання складний та вимагає багато вільного часу. Насправді це не так. Випікання хліба можна підлаштувати під себе та свій робочий графік. Для мам у декреті – це прекрасний спосіб для релаксації, оскільки робота з тістом розслабляє, дозволяє перемкнутися на інший лад. Коли спостерігаєш за тим, як підіймається в духовці хлібина, розкривається надріз, з’являється рум’янець, а потім хрускіт свіжої скоринки, аромат та неймовірний смак – то відчуваєш щастя та гармонію. Вважаю, що ми повинні повернути в свої оселі традицію випікання хліба, адже в ньому здоров’я, любов і життя», – переконана Валентина.

Читайте також наші новини у Facebook