Волинь Новини

«Героїв вбивають зброєю, яка куплена на гроші московського патріархату»: на Волині прихожани УПЦ МП не впустили поліцію до храму

У селі Дарівка Ковельського району громада вірян, які перейшли в ПЦУ, провести богослужіння у місцевому храмі не змогла.

Читайте також: У центрі Луцька викрили нелегальний пункт обміну валют

Представники УПЦ московського патріархату їх до храму не впустили, тому інша сторона — із ПЦУ — мусила викликати слідчо-оперативну групу, – йдеться у сюжеті 12 каналу.

Нагадаємо, парафіяни провели збори, проголосувавши за доленосне рішення. З ним представники громади звернулися до митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який задовільнив прохання. Настоятель не підтримав свою паству, тож у Дарівці служитиме інший душпастир.

Проте прихильники МП не погоджуються із рішенням більшості і перешкоджають переходу парафії у ПЦУ. Раніше частина селян разом зі священником, про яких повідомили по телебаченню, що вони залишилися у церкві московського патріархату, обурились. Вони запевняють, що вони – УПЦ, але не МП, а крім того, оскаржують повідомлення представника Волинської єпархії ПЦУ про перехід громади.

Одні перейшли до ПЦУ, інші разом із священником ні. І ті, і ті вважають, що мають право молитися у місцевому храмі. Це уже кульмінація багатоденного протистояння у селі. Минулої неділі прихильники ПЦУ на чолі із голобським священником Андрієм Сехом прийшли заявляти свої права на храм, маючи намір провести перше богослужіння. Щоб уникнути конфлікту навіть дочекалися, доки у храмі відслужить громада УПЦ МП і навіть викликали поліцію, щоб наглянула за порядком. Однак не склалося, віряни УПЦ МП по хатах не розійшлися, а практично забарикадувалися на церковному подвірʼї і в один голос заявляли, що церкву прихильникам ПЦУ не віддадуть.

«Війна у державі, я скарбник у церкві. Я знаю, куди йдуть гроші за свічки. Оті діти, що зараз лежать у могилах, вбиті тією зброєю, яка куплена на гроші за свічки московського патріархату», – каже місцева жителька.

«Окремої релігійної громади у селі Дарівка зареєстровано не було. Її було зареєстровано 2 тижні тому як релігійну громаду ПЦУ, яку очолює отець Андрій Сех», – зазначив правоохоронець.

Більше того, місцевий храм, який за документами визнаний капличкою, теж офіційно належить громаді ПЦУ, щоправда сусіднього села Новий Мосир.

Інтереси дарівських прихильників УПЦ МП приїхав захищати священник з Голоб отець Ніфонт. Каже, реєстрація громади не є обовʼязковою.

Поліція пропонує компроміс – опечатати церкву обом сторонам і шукати правди у суді. Зрештою віряни московського патріархату так і не впустили поліцію на територію храму. Обидва священники заявляють, що написали заяви – один зі скаргою, що намагаються заволодіти шрамом без відповідних документів інший – на перешкоджання вірянами зайти у храм.

 

Читайте також наші новини у Facebook