Волинь Новини

Любешів: у пам’ятці XVІІІ століття планують облаштувати музей

Символ Любешева – «В’їзна брама садиби», нині в занедбаному стані, проте з’явилася надія, що історичну споруду все ж таки приведуть у належний вигляд.

В’їзна брама садиби – єдиний вцілілий елемент палацового ансамблю, побудованого польськими магнатами в Любешеві у XVIII столітті, якщо не рахувати парку, розташованого поряд. У 90-их роках, уже ХХ століття, у її будівлі збиралися облаштувати краєзнавчий музей, знайшлися на це і певні кошти, проте їх вистачило, аби лишень відремонтувати дах. І на цьому справа зупинилася.

Відтоді брама стоїть пусткою, і хоча вона визнана пам’яткою архітектури національного значення, має охоронний номер, а її зображення було навіть на гербі колишнього Любешівського району, це аж ніяк не зберігає історичний об’єкт від руйнування та перетворення на сміттєзвалище.

Нещодавно прокурори в суді домоглися передати цю пам’ятку у власність громади селища. Передували тому запити до Любешівської селищної ради, передаэ Район. Любешів.

Як розповів селищний голова Олег Кух, процедуру взяття на облік безхазяйного нерухомого майна розпочали ще у 2021 році.

«До Любешівської селищної ради надходили запити від Камінь-Каширської окружної прокуратури щодо стану використання та збереження пам’ятки архітектури «В’їзна брама садиби ХVІІІ століття». Оскільки від 9 серпня 2021 року селищною радою була розпочала процедура взяття на облік безхазяйного нерухомого майна – будівлі «В’їзна брама», з метою виготовлення правовстановлюючих документів на пам’ятку архітектури, окружна прокуратура звернулась з пропозицією представництва в суді інтересів Любешівської селищної ради за вказаним фактом», – коментує голова Любешівської селищної ради Олег Кух.