Волинь Новини

Міський голова з Волині у Києві відвідав саміт за участі Зеленського і Столтенберга

Міський голова Ковеля Ігор Чайка побував у Києві на Міжнародному саміті міст та регіонів за участі президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови ВРУ Руслана Стефанчука, генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Про це розповів міський голова Ковеля Ігор Чайка у фейсбук.

На саміті говорили про майбутню відбудову України, допомогу в цьому урядів країн Європи та неурядових міжнародних організацій, розвиток муніципального партнерства. Головний висновок саміту: Європа з Україною – до нашої спільної перемоги над російським агресором і далі, в часи повоєнного відновлення країни.

Про це, зокрема, зазначали у своїх виступах віце-маршалок Люблінського воєводства Республіки Польщі Збігнєв Войцеховський, мери європейських міст: польського Гданська — Александра Дулькевич, данського Орхуса — Якоб Бундсґорд, фінського Турку — Мінна Арве та інші спікери саміту.

Основна тема, яку обговорювали на дискусійних майданчиках саміту – повоєнний розвиток та відновлення України. Те, як нам подолати гуманітарні виклики.

«Важлива роль у цьому належить саме муніципальному партнерству. Для Ковеля, який має 9 міст-партнерів у Європі та одне – у США, тут є багато резервів. Не раз згадував про безцінну допомогу наших партнерів у перші дні повномасштабного вторгнення, коли нам довелося евакуювати до Польщі, в Литву та Німеччину наших жінок та дітей», – каже мер Ковеля Ігор Чайка.

Також Ковельський міський голова говорив про генератори з Європи, які допомогли пережити важку зиму та енергетичну кризу; Про спецтехніку від європейських партнерів, яка сьогодні рятує життя (пожежні машини та реанімобіль), або допомагає нашим комунальним службам; Про десятки тонн благодійної допомоги, яку передавали для наших воїнів та потреб тих, хто знайшов у Ковелі тимчасовий прихисток від війни.

«Зараз разом з нашими партнерами ми працюємо над новими проєктами міжнародної співпраці. І вже зовсім скоро я прозвітую вам про конкретні результати нашої співпраці. Така взаємодія і взаємопідтримка не лише відповідає принципам Європейської хартії місцевого самоврядування, а й утверджує принципи демократії та децентралізації влади, допомагає нам протистояти російському агресору та зміцнювати європейський поступ України», – поділився у дописі Ігор Чайка.