Волинь Новини

У ВНУ викладачі вивчали досвід польських колег щодо підготовки магістрів публічної історії

Упродовж 26–31 березня делегація викладачів факультету історії, політології та національної безпеки у складі декана Ярослава Яроша, завідувача кафедри всесвітньої історії Людмили Стрільчук, гарантів освітніх програм Оксани Каліщук і Мирослави Филіпович перебувала з візитом у Вроцлавському університеті (Республіка Польща) в межах програми стажування та для укладення (налагодження) партнерських угод між ВНУ імені Лесі Українки та Вроцлавським університетом.

Викладачі вивчали досвід польських колег щодо підготовки магістрів із публічної історії

Цьогоріч на факультеті історії, політології та національної безпеки вперше проводитиметься набір на магістерську освітню програму «Публічна історія». Оскільки Вроцлавський університет готує магістрів за цією програмою уже десять років, було вирішено вивчити досвід польських колег, ознайомитися зі специфікою й особливостями підготовки на цій програмі.

Викладачі вивчали досвід польських колег щодо підготовки магістрів із публічної історії

Під час робочого візиту було проведено низку зустрічей та обговорено можливості й умови співробітництва між ЗВО та факультетами, запропоновано ініціативи щодо розширення студентської та викладацької мобільності, організації спільних наукових заходів, стажувань, літніх шкіл, співпраці в межах освітніх програм.

Викладачі вивчали досвід польських колег щодо підготовки магістрів із публічної історії

Так, 26 березня делегація Університету зустрілася з деканом факультету історичних та педагогічних наук Павелом Клінтом, директором історичного інституту Філіпом Волянським, професорами Малгожатою Ковальчик, Ярославом Сирником і Пьотром Ціхорацьким. Сторони висловили власне бачення співпраці між факультетами й внесли пропозиції. Розмова видалася конструктивною та цікавою.

Викладачі вивчали досвід польських колег щодо підготовки магістрів із публічної історії

 

Викладачі вивчали досвід польських колег щодо підготовки магістрів із публічної історії

28 березня відбулася зустріч із керівницею програми «Публічна історія» Йоаною Войдон. Професорка розповіла про особливості підготовки магістрів, види практик, навчальні плани, програми та силабуси. У Вроцлавському університеті магістрів із публічної історії готують десять років, курс навчання триває чотири семестри, випусковою є магістерська робота. До викладання у магістратурі залучають практиків, студенти мають змогу самі обирати місце та напрям практики. Вроцлавський університет входить до асоціації «Публічної історії», активно співпрацює зі США, звідки, власне, бере початок публічна історія як напрям. Упродовж останніх років на базі спеціальності «Публічна історія» організовують літні міжнародні школи. Було досягнуто домовленостей про участь ВНУ імені Лесі українки у цьогорічних літніх школах.

Викладачі вивчали досвід польських колег щодо підготовки магістрів із публічної історії

29 березня викладачі взяли участь у декількох відкритих заняттях, зокрема з курсу «Історія у медіа» професорки Барбари Техманьської, яка обговорила бачення та стереотипи, що побутують серед пересічних поляків щодо конкретних історичних подій. Цікава дискусія між студентами-магістрантами та викладачами дала змогу зробити декілька висновків: по-перше, історична тематика у медіа спонукає до вивчення історії бодай частиною респондентів, що переглянули відповідні сюжети, і популяризує історію як таку; по-друге, якість і кількість медійного продукту історичної тематики залишає бажати кращого.

Побувавши на занятті докторки Магдалени Гібєц із цифровізації історії, переконалися, що цей предмет має обов’язково викладати історик, адже тонкощі й нюанси історії в цифрах, схемах, діаграмах, графіках тощо може передати лише спеціаліст із конкретного напряму. Студенти Вроцлавського університету, що навчаються на програмі «Публічна історія», вивчають цей предмет один семестр упродовж 30 годин. Викладачі факультету історії, політології та національної безпеки спробували й собі освоїти тонкощі цифровізації історії.

Зустрічі, консультації та перемовини були доповнені ознайомленням із історією університету, який, до речі, є одним із найстаріших навчальних закладів Польщі. Так, делегація побувала у головному корпусі Вроцлавського університету, який є одночасно і музеєм, відвідала відому книгозбірню «Осолінеум» – спільний історико-культурний спадок українського та польського народів.

Людмила СТРІЛЬЧУК,

завідувач кафедри всесвітньої історії