Волинь Новини

Вірян Волині закликають розірвати будь-які зв’язки з УПЦ МП

У ході 21-ї позачергової сесії депутати обласної ради також одностайно проголосували за звернення до вірян Української православної церкви московського патріархату. Свої голоси на його підтримку віддали усі 54 присутні на сесії обранці громади.

Текст документу озвучив голова Волиньради Григорій Недопад.

«Велика війна, розв’язана московитським режимом в Україні, шокувала увесь цивілізований світ масштабами злодіянь і звірств, вчинених проти нашого народу. Не залишилося жодного злочину – воєнного чи проти людяності, до якого б не вдалися російські окупанти. Масові вбивства мирних людей, тортури, зґвалтування, насильницька депортація, так звана «денацифікація» – усе це свідчить про цілеспрямований геноцид, системне й послідовне знищення українського народу, позбавлення його самобутності і права на самовизначення.

Задовго до початку відвертої агресії росії, на жаль, тривала і духовна окупація України. Наративом «Україна – це малоросія і частина єдиної росії» служителі української філії російської церкви роками зомбували вірян. Війна ж остаточно викрила справжню подобу московитської агентури у рясах. З 2014 року і дотепер СБУ та правоохоронцями зібрано численні докази сприяння УПЦ МП окупантам: у коригуванні вогневих ударів, захопленні міст і сіл, зберіганні зброї та переховуванні воєнних злочинців у церквах і монастирях. За кремлівськими методичками священники московського патріархату співають осанни «матушкє-русі», але відмовляються відспівувати наших загиблих героїв, виправдовують війну і просто у храмах власноруч лупцюють військовослужбовців.

Таке негідництво і неподобство усе частіше спонукає релігійні громади до добровільного і остаточного роз’єднання з московським патріархатом. Наш заклик до тих вірян УПЦ МП, хто ще не насмілився чи вагається. Цей час настав! Зректися духовних тягарів чужої руйнівної ідеології сьогодні – це уберегти наших дітей від рабства і меншовартості завтра. Звільнитися від упередженості та розбрату зараз – відсвяткувати перемогу над ворогом невдовзі.  

Українці! Ми не ділимо Бога, але нас розділили, щоб поневолити і знищити. Чи потрібні ще докази, коли з благословення московської церкви позбавляють життя, мордують, ґвалтують, викрадають наших дітей, а домівки рівняють із землею?!

Ми закликаємо вірян УПЦ МП на Волині розірвати будь-які зв’язки з російською православною церквою і, нарешті, домогтися остаточної релігійної незалежності України від москви.  Та утриматися від будь-яких дій, які можуть бути використані на користь держави агресора», – наголошується у документі.

Опісля голосування до усіх присутніх звернувся Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

 «Я хочу вам найперше подякувати за прийняте державницьке рішення по відношенню до московського патріархату. Церква в основі своїй є свята і непорочна. Це не є боротьба з церквою. Це є боротьба з релігійною організацією, яка питання духовні, використовує у політичному значенні, – зауважив владика Михаїл. – Я радію, що сьогодні в сесійній залі немає тих, хто утримались. Сьогодні ми чітко розуміємо, хто є нашим другом, хто є недругом і що нас об’єднує. Нас об’єднує Волинь, віра і бажання бути щасливими на своїй землі і, нарешті, ми називаємо речі своїми іменами. Дуже важливо, щоб обранці громади донесли це рішення до волинян, щоб ми усвідомили його суть. А воно означає: один Президент, одна влада і одна церква, іншого нам не треба. Ми закликаємо  скинути із себе російське ярмо та об’єднатися заради перемоги, заради України, заради Волині»- йдеться у зверненні Митрополита.