Волинь Новини

«Ви що, хлопці, я для онліфанс роблю фотки»: фотографка з Луцька розповіла, як працює на фронті

Волонтерка та фотографка ЗСУ з Луцька Ірина Пшенюк, яка зараз творить під творчим псевдонімом iSky, знімає українських військовослужбовців та збирає фотодокази знущань російських військ.

Про це вона розповіла в ефірі телеканалу Еспресо у програмі «Війна і волонтери». 

Жінка з початку повномасштабної війни в складі Культурного десанту 59 бригади служить та займається тим, що їздить по фронту та деокупованих територіях, знімає військових та фіксує наслідки окупації для іноземців.

«Фото – це моє ремесло, я це добре вмію. І зараз фотографія – дуже важливий інструмент, фіксація усього, що відбувається. І один із приводів для військових підняти собі настрій», – розповіла Ірина.

І в житті, і на фронті Ірина працює у творчому дуеті «Вони разом», який створила разом зі своїм чоловіком Павлом Зайченком у 2020 році.

За її словами, вони проводять і культурно-психологічну реабілітацію військових та цивільних.

«Коли ми приїжджаємо на позиції, то поки чекаємо дозволу, що можна фотографувати, розмовляємо з хлопцями і дівчатами. І таким чином виводимо їх на ті емоції, які в них заблоковані. Бо коли вони виконують завдання, повинні бути сконцентровані, зібрані. Ми на деякий час ці почуття розблоковуємо, робимо світлини напам’ять. І потім їхня реакція, коли вони бачать свої фото – це ні з чим не можна порівняти», – ділиться фотографка.

Звичайно, робота із військовими відрізняється від цивільних і має свої особливості:

«Буває, що, коли тільки хлопці повернулись із завдання, і хтось каже: «Зроби мені фотку, на надгробник буде». І я розумію, що в цю секунду маю щось сказати, щоб його переналаштувати. Тому або щиро захоплююся їх зовнішністю, або жартую – ви що, хлопці, я для онліфанс роблю фотки. І тоді вони посміхаються. І коли вже потім бачать свої світлини, пишуть: «Боже, який я воїн», діляться в соцмережах», – пригадує жінка.

Також Ірина їздить на деокуповані території та фіксує там наслідки окупації.

 

 

Що найбільше її здивувало у поведінці росіян та їх діях на деокупованих територіях, дивіться у відео: