Волинь Новини

У Ковельському МТМО розповіли, в чому користь вітаміну С

Вітамін С, або аскорбінова кислота – це одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.

Знаєте, у чому користь вітаміну С? У Ковельському МТМО розповіли декілька фактів, які треба знати кожному, передає Район. Ковель.

Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає білки, ліпіди, вуглеводи від пошкодження активними формами кисню. Допомагає засвоювати залізо.

Він потрібен для синтезу гормонів, важливих для серцево-судинної системи.

Підтримує здоровий вигляд шкіри. Вітамін С необхідний для створення колагену, який відповідає за пружність і тонус шкіри. Сприяє захисту від ультрафіолетових променів.

Вітамін С є сильним антиоксидантом. Низький його рівень може порушити здатність мислити та запам’ятовувати.

Його дефіцит викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
Найкращими джерелами вітаміну С є фрукти та овочі. Проте варто пам’ятати, що вітамін С в їжі легко руйнується внаслідок термічної обробки. Тому рекомендовано вживати овочі та фрукти в сирому вигляді
Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.

Найбільше вітаміну С знаходиться в таких продуктах: цитрусові, ківі, болгарський перець, броколі, петрушка, смородина, полуниця.