Волинь Новини

Скільки «волонтерів» з Волині, які їхали через систему «Шлях», завернули на кордоні

З 24 лютого і до кінця 2022 року через систему «Шлях», яка дозволяє військовозобов’язаним водіям і волонтерам легально перетинати кордон України в умовах воєнного стану, за отриманими у Волинській обласній військовій адміністрації дозволами виїхало 7625 осіб. 1375 з них не повернулися. Але були й такі, яких попри дозвіл на виїзд завернули прикордонники.

Скільки таких потенційних ухилянтів прикордонники не випустили попри дозвіл обласної військової адміністрації «Силі правди» повідомили у тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України.

За період з 24 лютого по 31 січня 2022 року у виїзді за межі України у пунктах пропуску на кордоні відмовлено 443 особам, які були заздалегідь внесені у систему «Шлях» за дозволом Волинської обласної військової адміністрації. Тобто, з 10 821 особи, яка отримала дозволи на виїзд через систему «Шлях» на Волині, на кордоні завернули 4,09%. Сталося це тому, що вони не змогли підтвердити прикордонникам причин виїзду.

У Волинській обласній військовій адміністрації журналістам «Сили правди» зізнаються, що такі випадки справді були. Там також зазначили, що, згідно з постановою Кабміну, прикордонники мають повне право відмовити таким особам у перетині кордону.

«У Волинську обласну військову адміністрацію останнім часом почали надходити листи від окремих підрозділів Державної прикордонної служби України (зокрема від 6 та 31 прикордонних загонів) про осіб, яким було відмовлено в перетині державного кордону України через факти непідтвердження мети поїздки. Військова адміністрація після отримання зазначених листів не здійснює видалення із системи «Шлях» вказаних водіїв, оскільки це не є підставою для їх блокування, однак враховує інформацію від окремих підрозділів Державної прикордонної служби України при прийнятті наступних рішень щодо виїзду за кордон вказаних осіб. Підставами для блокування в системі є перевищення строків перебування осіб за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон. Тобто, ми не виключаємо із системи, адже дозвіл лише 14 днів дійсний», – пояснили у Волинській ОВА.