Волинь Новини

«Пропаганда не має нас роз‘єднувати» – Ірина Констанкевич про захід під назвою «Стійкість до дезінформації» у ПАРЄ

23 січня 2023 року у Страсбурзі(Франція) розпочалася зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, народна депутатка від Волині Ірина Констанкевич є членом постійної делегації від України у ПАРЄ та членом Комітету з питань культури, науки, освіти та медіа ПАРЄ.

25 січня делегації Люблінського трикутника (Литва, Польща та Україна; Емануеліс Зінгеріс, Голова делегації Литви в ПАРЄ, Селія Левін, Секретар делегації Литви в ПАРЄ; Марія Мезенцева,Голова делегації України в ПАРЄ, Борис Тарасюк, постійний представник України при Раді Європи) організували захід під назвою «Стійкість до дезінформації».
Слово мали представники неурядових організацій, які брали участь у підготовці звіту про стійкість до російської дезінформації в Литві, Польщі та Україні.

Це обговорееня є результатом співпраці Люблінського трикутника, спрямованої на виявлення джерел кремлівської пропаганди та її наративів, спрямованих на ці три країни. Він аналізує різні заходи, вжиті для боротьби з дезінформацією. Також демонструє різноманітні приклади поширення проросійської риторики.

«Російська пропаганда і дезінформація не щось нове і не обмежується нашими країнами. Ми зіштовхувались з цією тривалою пропагандою роками. Чимало політичних помилок були результатом цієї постійної дезінформації. Важливо, щоб експерти напрацювали шляхи ідентифікації і боротьби з дезінформацією та російською маніпуляцією. Ініціатива люблінського трикутника розвивається і відкриває нові шляхи співпраці. Наша мета – поширити наші аналізи, експертизи і взяти до уваги наше розуміння того, як солідарність і єдність важливі для боротьби з пропагандою» – члени делегації з Польщі.
Як результат – представники Люблінського трикутника ідентифікували такі наративи пропаганди:

1. Зображення дії Урядів, як такі, що провалились. Зображення країн, як не суверенних, як такі, якими керує Захід.
2. Зображення ситуації у країнах, буцім то там погане життя, люди шукають ліпшої долі, постійно знижується кількість населення, більшість мешканців вважає ситуацію в країнах незмінною.
3. Інфляція, енергетична криза через накладення санкцій на рф. Це все для того, аби показати, що ЄС залежний від рф.
4. Біженці і ситуація з біженцями, мовляв, ТПО руйнують національну ідентичність.
5. НАТО слабке і зникне.
6. Неефективність санкцій, і що санкції роблять росію лише сильнішою.
7. Унеможливлення міжнародної комунікації через історичне минуле, особливо Польщі та України.