Волинь Новини

Іноземні студенти, які вчилися у волинському виші, виїхали з України після 24 лютого

Після початку повномасштабної війни близько 70 іноземних студентів, які навчалися у ВНУ імені Лесі України, переправили до кордону, звідки вони повернулися до своїх країн, – пише ВСН.

Про це 24 січня на пресконференції розповів ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось.

За словами очільника університету, у 2022 році 7 іноземних студентів закінчили університет, а 2 до нього вступили. Зазначається, що вони дистанційно склали всі випробування, які передбачені. Анатолій Цьось розповів, що у понеділок, 23 січня, він підписав дипломи про закінчення волинського університету.

Він додав, що на початку повномасштабної війни в університеті навчалося близько 70 іноземних студентів, які були переважно з Китаю і здобували освіту на різних рівнях освіти, у тому числі й в інтернатурі.

«Звичайно, що, коли почалася повномасштабна війна, ми організували автобус і всіх іноземних студентів переправили до кордону. Вони перетнули його, зв’язалися з посольствами і виїхали до своїх країн», – пояснив Цьось.

Зв’язок із ними, як повідомляє ректор ВНУ імені Лесі Українки, підтримується постійно. Він сподівається, що після закінчення війни вони поновлять навчання в університеті. Наразі вони навчаються дистанційно, проте є і ті, хто згодом повернулися до України.

Заразом Цьось додає, що один із китайських університеті прононує запровадити подвійний диплом із Волинським національним університетом імені Лесі Українки.

«Вона буде не така, як у нас, коли студенти їдуть, наприклад, до Польщі і там навчаються, отримуючи український і польський диплом. Навпаки: китайські студенти навчатимуться в Китаї і додатково здобуватимуть освіту у нас, отримуючи два дипломи: китайський і диплом нашого університету.

Я сподіваюся, що ми підпишемо цю угоду. Мова йде про факультет культури і мистецтва і близько 70 студентів, які будуть навчатися на програму подвійного диплому у нашому університеті», – розповідає Анатолій Цьось.

Ректор університету підкреслив, що співпраця з іноземними студентами буде продовжуватися, тому що вона важлива для роботи самого університету.