Цього року в Україні не прогнозують дефіциту цукру. Але цей білий пісок – подорожчає, щоправда, зростання не буде разючим.
Цього сезону галузь врятувало те, що аграрії встигли закупити насіння і деяку частину добрив та засобів захисту рослин заздалегідь. Бо всі товарно-матеріальні цінності зросли в ціні, – директор НПЦ Цукробурякового виробництва Олександр Коротинський, передає Радіотрек.
За його словами, на рік українці споживають майже 1,2 млн т цукру. Найближчого сезону виробники планують забезпечити виробництво 1,25 млн т. Крім того, є в Україні й перехідні залишки – 500 тис. т. Але без підтримки держави цукрові заводи можуть зупинитися.
“Нам важливо, щоб українська влада на рівні Міністерства і надалі продовжувала видавати без перешкод експортні ліцензії на експорт цукру до Європи. У іншому випадку, ми побачимо закриття цукрових заводів. І не одного”, — каже Коротинський.
Минулого року цукор в Україні дорожчав через світові процеси. Зокрема у Бразилії сталися заморозки, тож ціни на цукор почали зростати скрізь. У нашій країні це було найбільш помітно у 2021 році, коли ціна злетіла на понад 60%.
Сьогодні у собівартості цурку 60-70% становлять енергоносії й пальне, які стали дорожчими на фоні бензинової кризи. Також на вартість продукту впливали ще й логістичні витрати.