Важливо Волинь Новини

У ВНУ презентували шкільний підручник з історії

3 листопада на факультеті історії, політології та національної безпеки відбувся науково-методичний семінар на тему «НУШ: шкільний підручник з історії. Яким йому бути»? У заході взяли участь викладачі факультету, учителі закладів загальної середньої освіти, здобувачі вищої освіти.

історики

Дискутували про проблеми змісту й завдань шкільної історичної освіти, модельні навчальні програми з громадянської та історичної освітньої галузі НУШ. Зазначено, що курс «Вступ до історії України та громадянської освіти» реалізує вимоги до обов’язкових результатів навчання громадянської та історичної освітньої галузі Державного стандарту базової середньої освіти. До його особливостей належать такі: пропедевтичний характер – ознайомлення учнів/учениць зі світом шкільної історії й основами історичного процесу, методами дослідження історії; інтегрований характер – органічне поєднання епізодів всесвітньої історії та історії України; технологічний підхід до вивчення через реалізацію діяльнісного складника в освітньому процесі.

історики

Звернено увагу на основні напрями сучасного підручникознавства, зокрема здатність формувати відповідні компетентності учнів/учениць за допомогою підручника як одного з визначальних засобів навчання. Під час роботи семінару відбулася презентація підручника «Вступ до історії України та громадянської освіти» для учнів 5 класу НУШ. Автори: Ганна Хлібовська, Марія Крижановська, Оксана Наумчук (видавництво «Астон», 2022).

Іван РУДЯНИН,

заступник декана з виховної роботи,

молодіжної політики та соціальної роботи

факультету історії, політології

та національної безпеки