Волинь Новини

Чи будуть волиняни платити по 100 гривень за десяток яєць?

Звістка про те, що ціни на курячі яйця можуть сягнути до 100 гривень, збентежила волинян. І все ніби й реально, бо вартість цього продукту в магазинах нині вже коливається від 49 до 70 гривень за десяток.

Утім зросли в ціні, кажуть експерти, не лише яйця. З початку року на чверть здорожчав увесь продуктовий кошик,йдеться у сюжеті 12 каналу.

Продавці на одному із луцьких ринків розповідають, що, на жаль, ціни на яйця щодня й справді не зменшуються. Радше – навпаки.

«Минулого тижня фермерські курячі яйці вартували 60 гривень за десяток, цього – вже 63. Загалом ціни зросли на 3-5 гривень», – каже один із продавців.

Чоловік запевняє, що сподіватися на те, що яйця здешевшають найближчим часом, – марно. Каже, що від високих цін покупці жахаються.

Пенсіонерка, яка прийшла на ринок по продукти, каже, що для неї й нинішні ціни – високі, тому придбати навіть десяток яєць стало розкішшю.

«Багато яєць вже не візьмеш, штуки два-три. Наприклад, хочу зробити млинці, то взяла баба два яйця, жменю борошна та пів склянки молока. А як велика сім’я, діти, то ви вибачте…» – обурюється жінка.

Вона дадала, що приходить по продукти на ринок лише раз на місяць, бо на більше не вистачає коштів.

Натомість експерти кажуть, що зростання цін на яйця взимку – вже тренд, бо вирощування курей цієї пори року дещо ускладнене.

«Зростають витрати на електроенергію, бо ж їх (курей, – ред.) треба відігрівати і тримати в теплі. Високі ціни на електроенергію та доставку будуть впливати на ціну на цей вид продукції», – каже завідувачка кафедри фінансів ВНУ ім. Лесі Українки Олена Стащук.

Окрім яєць, зросли ціни й на деякі продукти так званого борщового набору. Наприклад, кілограм цибулі нині вартує близько 35 гривень, тоді як торік вона коштувала 10 грн за кілограм.

Водночас ціни на моркву, картоплю та буряк порівняно з минулорічними не змінилися, а вартість капусти зменшилась до 10 гривень (у 2021-му кілограм капусти коштував близько 25-30 грн).

«Воєнний стан призводить до порушення логістичних шляхів, якими привозять продукти до певних міст, відтак зростає й вартість доставки», – каже експертка Олена Стащук.

Серед решти причин зростання цін вона виокремлює окупацію населених пунктів країни та курс долара.

Економістка каже, що найбільш складно буде з продуктами, на які є попит, але яких не вистачає на ринку. Серед таких – цибуля та томати, які вирощували у південних областях України.