Волинь Новини

ВНУ імені Лесі Українки підписав велику хартію університетів

ВНУ імені Лесі Українки активно працює в напрямі взаємодії з міжнародними партнерами, провідними світовими закладами вищої освіти. Анатолій Цьось нещодавно повернувся з відрядження в Італію, де він відвідав Болонський університет, взяв участь у конференції «Взаємодія університетів зі суспільством у бурхливий час» і підписанні Великої хартії університетів. Ця розмова присвячена робочому візиту ректора в Італію.

– Анатолію Васильовичу, Ви активно інформували на своїх сторінках у соціальних мережах про відвідини Італії, зокрема Болонського університету. Настав час докладно розповісти про це Лесиним людям і всім зацікавленим.

– Дійсно, поїздка в Італію, зокрема в Болонський університет, була дуже цікавою й ефективною. Спочатку хотів би зазначити, що цей заклад вищої освіти – альма-матер університетської освіти. Це перший ЗВО, який був відкритий у Європі й отримав статус університету далекого 1088 року. Тут сформовано прекрасні традиції освіти та науки, ведуться якісні наукові студії, випрацювана хороша співпраця із суспільством. На це потрібно зважати і з таким університетом потрібно співпрацювати.

ЦьосьЦьось

– Очевидно, що перед поїздкою був сформований конкретний графік і завдання. Розкажіть про це.

– Поїздка мала декілька основних завдань. По-перше, участь у міжнародній конференції з промовистою назвою «Взаємодія університетів зі суспільством у бурхливий час». Під час заходу доповіді виголосили ректори різних закладів вищої освіти, зокрема Болонського університету, професори зі США, Південної Африки, Польщі, Італії. Доповіді розкривали головні аспекти взаємодії університетів у сучасних умовах. Інформативним і цікавим був виступ заступниці мера Болоньї. Вона розповіла про досвід співпраці університету та міста, спільні проєкти.

Цьось

– Окрім цього, Ви взяли участь у підписанні Великої хартії університетів…

– Так, це дуже важлива подія. Коли святкували 900-річчя від створення Болонського університету, 1988 року була підписана Велика хартія університетів. Минув час, змінилося життя, обставини, суспільство, зрештою, інші реалії освіти, тому Велику хартію університетів оновили. Дуже почесно, що ВНУ імені Лесі Українки підписав Велику хартію університетів. У підписанні взяли участь очільники близько 50 провідних ЗВО світу. Хартія визначає головні стратегічні цілі розвитку вищої освіти. Це, зокрема, толерантність до різних груп і категорій студентів, взаємодія із суспільством тощо. Підписуючи Хартію, наш Університет декларує дотримання цих цілей.

Цьось

– На світлинах із події помітно, що на дійстві було чимало Ваших колег – ректорів. Чи вдалося поспілкуватися, обмінятися досвідом?

– Так, у нас була чудова комунікація з колегами з різних університетів світу. Приємно зазначити, що всі, з ким я спілкувався, підтримують Україну й наші заклади вищої освіти. Окрім мене, було ще декілька ректорів із нашої країни. Позитивно, що організатори створили спеціальну секцію для університетів України. Усі колеги-ректори активно висловлювалися за підтримку нашої освіти. Вони хотіли почути конкретні напрями, в яких вони можуть бути корисними. Я надзвичайно задоволений цією поїздкою, адже вона відкриває новий сегмент розвитку ВНУ імені Лесі Українки й співпраці з провідними світовими закладами вищої освіти, зокрема Болонським університетом.

Цьось

– У попередніх інтерв’ю Ви наголошували на тому, що нам потрібно прибрати своєрідний комплекс меншовартості щодо нашої освіти в європейському контексті, адже українські ЗВО досить конкурентоспроможні у Європі і дають якісну освіту. Ця поїздка утвердила Вашу позицію?

– Я на сто відсотків утвердився в цій думці. Наша освіта цілком відповідає міжнародним стандартам. Однак є над чим працювати. Це, наприклад, лабораторна база. Якщо говорити щиро, то вона дещо відстає від європейських університетів. Саме тому я давав багато пропозицій щодо долучення українських учених до європейських наукових груп для спільних досліджень, і вони були почуті. І якщо це завдання виконати, то наша наука й освіта зробить суттєвий крок у своєму розвитку. В контексті міжнародної співпраці багато говорили про академічну мобільність. Фактично всі ректори висловили готовність надавати можливість стажування для наших студентів і так підтримувати нашу освіту. Також вони хочуть співпрацювати за програмою «Запрошений професор». Це теж важливий напрям, який покращить якість освіти.

Цьось

– В Університеті багато робиться для покращення інтеграції у міжнародному напрямі, ведеться інтенсивна співпраця, комунікація. Як оціните цей вектор розвитку?

– Маємо чітко усвідомити, що в Україні йде війна. Ми захищаємо нашу країну від агресора й усі сили повинні бути спрямовані на Перемогу. Основна діяльність університетів нині – це волонтерство, допомога ЗСУ, забезпечення їх різноманітними приладами, матеріалами. Водночас ми повинні виконувати свою функцію – готувати висококваліфікованих фахівців. Я переконаний, що зараз внутрішніх українських резервів для суттєвого розвитку освіти та науки у зв’язку з війною немає. Тому ми повинні бути прагматичні й розуміти, що на цьому етапі розвиток нашої галузі можливий за рахунок міжнародної співпраці. Це аксіома. Наше завдання – максимально працювати в цьому напрямі.

Розмовляв Андрій МОШКУН

Фото та відео: Болонський університет