Новини

Лукашенко заявив про «небезпечну ситуацію» та підготовку білорусі

Самопроголошений білоруський диктатор Олександр Лукашенко наказав готуватись до оборони республіки за нормами воєнного часу, акцентувавши на тому, що напоготові мають бути не тільки регулярні війська, а й народне ополчення.

Його цитує провладне агенство «БелТА» у вівторок, 20 вересня.

«Ситуація дуже серйозна. Я б навіть сказав небезпечна…Не треба нічого боятися. Треба нам підняти по тривозі якусь військову частину за нормами воєнного часу, отже, треба. Треба відмобілізувати її, щоб ми бачили, чи живі люди, які приписані до цієї частини, значить, треба її відмобілізувати», – аргументує своє рішення Лукашенко.

Самопроголошений президент білорусі також звинуватив Україну у загрозі рб.

«В Україні вже створюються якісь чи то полки, чи то батальйони для повалення не тільки влади. Але для того, щоб перевернути, відірвати Білорусь і приєднати до блоку НАТО. Знову хочуть нову Україну тут у Білорусії створити. Це неприпустимо», – заявив він.

Участь білорусі у війні проти України

Міноборони України неодноразово фіксувало причетність білорусі до війни проти України. Зокрема російські окупанти користуються інфраструктурою країни для здійснення ракетних обстрілів по Україні. Також з білорусі постачають паливно-мастильні матеріали для ворожої техніки, а самопроголошений президент лукашенко дозволив перевозити ракети російських окупантів білоруською залізницею.

Згідно з міжнародно-правовими актами, агресором можна вважати «країною, яка надає свій повітряний простір, свою територію для ударів по третій країні, зазначають у Генштабі ЗСУ.