Волинь Новини

Лікарні, школи та борги: як Волинь готується до опалювального сезону

На Волині станом на початок вересня підготували понад 80 % котелень, теплових мереж та теплових пунктів, а також водопровідних та каналізаційних мереж до початку опалювального сезону, – сказано на сайті обласної ради.

Як розповів керівник департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрій Пиріг під час профільної постійної комісії, роботи планують завершити до 1 жовтня. Також в області заготовили дрова, тріски й торф.

Зі слів посадовця, на випадок виникнення надзвичайних ситуацій в області сформували 30 аварійних бригад із ремонту теплових і водопровідних мереж та 76 аварійних бригад, куди увійшли покрівельники, столярі, слюсарі-сантехніки, електрики.

Соціальна сфера

Наразі комунальні підприємства, зазначив Андрій Пиріг, модернізують котельні, аби в холодну пору року використовувати менше газу, зокрема реконструюють пальникові пристрої на котлах, замінюють насосне обладнання, облаштовують у житлових будинках індивідуальні теплові пункти.

До початку опалювального сезону готові усі шість інтернатних закладів обласної комунальної власності, – говорить директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Оксана Гобод. П’ять закладів, окрім газу, мають можливість використовувати альтернативні види палива. Також незакритим залишається питання в Горохівському психоневрологічному пансіонату, де встановили поки тільки три газові котли.

Освіта

В усіх закладах освіти в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду обстежили теплові мережі. Виші, коледжі, школи та інші освітні заклади Волині опалює 495 котелень: 372 – твердопаливні, 104 – газові, 10 – комбіновані і ще дві електричні котельні, – зазначила очільниця управління освіти і науки ОВА Людмила Плахотна.

З її слів, в усіх установах подбали про запаси твердого палива. Відкритим, з її слів, залишається питання з компенсації витрат на комунальні послуги для тих закладів освіти, де проживали переселенці.

Медицина

Майже 90 % медзакладів у Волинській області готові до нового опалювального сезону. Всі лікарні забезпечені генераторами, в тому числі кисневими, – розповів заступник начальника управління охорони здоров’я ОВА Валерій Руцький.

Потребує термінового ремонту та відбудови, каже посадовець, димохід у Ратнівській центральній районній лікарні, який пошкодився під час буревію. Ремонтні роботи вартують понад 4 мільйони гривень, – додав Валерій Руцький.

Проблемні питання

Серед проблемних питань залишається заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги, – говорить директор департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрій Пиріг.

“У березні-квітні населення сплачувало на рівні 40-50 %, а у липні ситуація стабілізувалась і ми вже вийшли на понад 90 % оплати. Не доплачують підприємствам теплопостачальникам і державний, і місцеві бюджети”, – додав посадовець.