Важливо Волинь Новини

Що приховує Луцька гімназія № 14 та чому у навчальному закладі бояться журналістів?

Як відомо, 14 гімназія ім. Василя Сухомлинського одна з найбільших шкіл Луцька. Однак що відбувається за стінами навчального закладу та чи готове шкільне укриття до старту навчального року в режимі офлайн намагалися дізнатися журналісти видання Волинь Infa.

Якщо ж у стіни НВК №9 нам вдалося потрапити у шкільне укриття, то натомість у Луцькому ліцеї №14 імені Василя Сухомлинського у візиті нам коректно відмовили, спираючись на те, що чимало журналістів вже оглядали укриття і на подібні питання відповіли представникам ЗМІ.

Ще на початку інспектування нам повідомили, що директорка гімназії № 14 Марія Миколаїіна Кардаш перебуває у відпустці. Утім, з наступного понеділка ( 23 серпня) вона радо проведе нам ескурсію та відповість на усі питання.

Коли ж журналісти Волинь infa зателефонували до приймальні, аби нагадати очільниці навчального закладу про “домовлену” зустріч з журналісткою, їй коректно відмовили, наполягаючи, на тому що вже школу з візитом відвідували ЗМІ. Зрештою, нам не поталанило поспілкуватися з Марією Кардаш.

Крім цього, ми не проінспектували укриття, яке розташоване на території навчального закладу щоб пересвідчитись, чи насправді вони встигли підготувати укриття та як в нинішніх умовах навчатимуться діти.

Утім, власники та орендарі приміщень, де розташовані об’єкти цивільного захисту населення – сховища та укриття, зобов’язані забезпечувати вільний доступ до них під час повітряної тривоги.

Зауважимо, що ці приміщення повинні мати освітлення, нормальний санітарний стан для перебування людей, зокрема маленьких дітей.

Так, навчальні заклади мають визначити форму організації освітнього процесу – очна, дистанційна чи змішана. Головним чином це залежить від безпекової ситуації в певному регіоні.

Проведення навчання в очному режимі можливе лише за наявності обладнаного укриття та необхідної кількості місць у ньому для всіх учасників освітнього процесу.

При організації освітнього процесу в очному або змішаному режимі слід забезпечити безумовне переривання навчання у разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших сигналів оповіщення.

Учасники освітнього процесу повинні організовано пройти до споруд цивільного захисту та перебувати в них до завершення тривоги. Освітній процес може завершуватися в укритті, а після відбою тривоги учасники можуть повернутися до приміщення закладу освіти та продовжити навчання з урахуванням необхідного корегування.

Безпека дітей понад усе. Але чи саме під таким гаслом розпочнеться навчальний рік в деяких луцьких школах?