Волинь Новини

Які права мобілізованих працівників: чи зберігається за ними середня зарплата і робоче місце?

Чи зберігається за мобілізованими працівниками середня зарплата на основній роботі та чи має право роботодавець їх звільнити, поки вони служать в Збройних Силах? Відповіді на ці та інші питання в ефірі Українського радіо “Чернігівська хвиля” дав начальник відділу управління Держпраці в Чернігівській області Дмитро Козлов.

Що з зарплатою мобілізованих?

Раніше за законом за мобілізованими зберігалося робоче місце, посада, а також роботодавець платив їм середню зарплату. 19 липня до Кодексу законів про працю України внесли зміни, зокрема до ст. 119. В ній говориться, що за призваними на військову службу, мобілізованими або тими, хто служить за контрактом зберігається лише робоче місце та посада.

Тобто, відповідно до змін, в законі непередбачене збереження середньої зарплати незалежно від того, коли працівники були мобілізовані чи підписали контракт.

Міністерство економіки не передбачає збереження середнього заробітку не залежно від того, коли працівники були мобілізовані чи підписали контракт: до набрання чинності нової редакції ст. 119 чи вже після. Мінекономіки посилаються на рішення Конституційного суду України, та на рішення Верховного суду України.

За словами Дмитра Козлова, за нормами Конституції України, закон не має зворотної сили в часі. Тобто, якщо працівники були призвані, мобілізовані чи підписали контракт на проходження військової служби до моменту настання змін у ст. 119 і за ними зберігався середній заробіток. У разі непогодження з цією позицією роботодавця, можуть звернутися з відповідним позовом до суду. Але це вже буде окремий судовий розгляд.

“Впевнений, що такі позови будуть, бо сама норма вона неоднозначна. А яка буде судова практика, це буде зрозуміло лише з часом”.

У Верховній Раді зареєстровано новий законопроєкт від 25 липня 2022 року, у якому пропонують знову повернути мобілізованим працівникам нарахування середньої зарплати, а для роботодавців, які будуть виплачувати ці гроші, передбачити компенсацію від держави.

Що мають знати мобілізовані працівники для того, щоб зберегти за собою робоче місце?

Мобілізовані працівники мають надати своєму роботодавцю копію контракту. На основі цього документу, роботодавець видає указ про увільнення працівника від виконання обов’язків. Роботодавець має гарантувати мобілізованому працівнику збереження його робочого місця і посади.

Зокрема, якщо працівник отримав повістку і проходить медогляд та через це відсутній на робочому місці, роботодавець не має права зарахувати це як прогул. Для цього працівник повинен надати роботодавцю підтвердження – наприклад, копію повістки.

У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація.

Документи, які підтверджують оформлення належним чином трудових відносин:

  • Підтвердженням оформлення трудових відносин є наказ про прийняття на роботу на відповідну посаду.
  • Для фізичних осіб-підприємців окрім наказу передбачена письмова форма трудового договору (у 2-х примірниках: для роботодавця і для працівника), де розписано детально права та обов’язки сторін.
  • Повідомлення до органів державної податкової служб до початку допуску до роботи працівника.

Якщо робота або послуга виконується разово – роботодавець не гарантує збереження робочого місця і посади.

Куди звертатись у разі незаконного звільнення з роботи або неналежного оформлення

Жителі Чернігівської області можуть подати звернення до Управління Держпраці вул. П’ятницька, 39, або в електронному вигляді, а роз’яснення отримати у розділі “Інтерактивний інспектор”.

За більш детальною інформацією можна звернутись за телефоном: (0462) 604-117

Далі звернення направлять для отримання погодження до Держпраці у Києві. І також проведуть позаплановий контрольний захід.

Станом на сьогодні діє норма постанови Кабінету Міністрів України, якою заборонено проведення позапланових або планових контрольних заходів в період воєнного стану. Протягом двох місяців Кабінет Міністрів має привести у відповідність нормативно-правові акти, щоб надати таку можливість