Волинь Новини

Полонені, забезпечення та відпустки: керівники підрозділів розповіли про стан справ у волинській бригаді

У місті Володимир 4 серпня керівники підрозділів волинської бригади під час пресконференції розповіли про стан справ у бригаді та бійців. Зокрема говорили про долю полонених, медичне і грошове забезпечення та ситуацію в зоні бойових дій.

Суспільне поспілкувалося з керівниками підрозділів та речницями бригади. Далі наводимо відповіді на основні питання, які зараз цікавлять бійців, їх родичів та волинян.

Доля полонених

Представниця персоналу штабу Наталія Піддубна розповіла: наразі в бригаді є бійці, які офіційно перебувають у полоні. Скільки їх є – в бригаді не озвучують.

В результаті чотирьох обмінів, які вже відбулися між Україною та Росією, частина військовослужбовців повернулась та продовжує воювати.

“У військовій частині набувається статус полонених відповідно до повідомлень вищих штабів: прокуратура, СБУ або судове рішення. Щоб бойова готовність військової частини не знизилась, ми маємо на місце призначити іншу людину”, – каже представниця персоналу штабу і додає, що вплинути на процес обміну бригада не може, цим займається Головне управління розвідки.

Грошове забезпечення

Зі слів начальника фінансово-економічної частини бригади Андрія Поторася, військові наразі отримують усі належні їм виплати, йдеться і про поранених, і про сім’ї полонених. Грошове забезпечення нині – 13 тисяч гривень.

“Також є додаткова винагорода, так звані бойові, з розрахунку 100 тис грн. За безвісти зниклими зберігається грошове забезпечення і бойові, виплачуються родичам військовослужбовців, за їх заявою на ім’я командира військової часини. Це ж стосується і полонених”, – зазначив Поторась.

Медична частина і провізія

Зараз продукти до лінії фронту постачальники привозять один раз на тиждень, каже начальник тилу Богдан Газа. Розповідає: у розташування батальйонів та на бойові позиції їжу доправляє продовольча служба бригади.

“Підвезення гарячої їжі відбувається один раз в день, з видачею продуктів, які не потребують термічної обробки. Це можна їсти на позиції. Є випадки, коли підрозділи не хочуть демаскувати себе, тоді продовольство підвозиться на позиції один раз на тиждень, але тоді на позиціях створюються умови для приготування гарячої їжі”, – каже начальник тилу.

Про медичну частину розповів військовий медик Вадим Корецький. З його слів, наразі на лікування перебувають чимало бійців. Скільки – називати не можна.

“Усі заклади, куди ми звертаємось, надають допомогу. Дуже велика кількість людей зараз на лікуванні. По всій території України. Дуже допомагають хлопцям проходити реабілітацію. Вони зараз знаходяться в 20 країнах світу”, – додав медик.

Відпустки військових

Керівник юридичної служби бригади Євген Богдасаров розповів: щорічні відпустки військових під час воєнного стану призупиняються. Бійці можуть розраховувати лише на відпустку за сімейними обставинами. Такий відпочинок надають на 10 днів.

Євген Богдасаров додав, що наразі відпустка у зв’язку з одруженням – один із популярних видів відпусток, які надають українським військовим у особливий період. Від початку повномасштабного вторгнення військовослужбовці бригади вже уклали більше сотні шлюбів.

Як повідомили під час пресконференції, в бригаді змінилися контактні телефони, якими можуть скористатися родичі бійців:

  • У разі виникнення питань щодо рідних, які служать в 14 ОМБР – можна звернутися в CALL CENTER за номерами: (068) 234 19 68, (093) 533 06 16.
  • З питань грошового забезпечення військовослужбовців – (063) 435 39 59.
  • Інформацію про проходження військової служби можна отримати за телефоном відділення персоналу – (097) 913 85 18.