Волинь Новини

На Волині троє людей захворіло на ботулізм через домашні консерви

У Волинській області цьогоріч четверо людей захворіли на ботулізм.

Про це повідомляє Волинський обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Там зазначають, що три з цих випадків пов’язані з вживанням домашніх консервів, а ще в одному випадку триває розслідування.

Наразі двоє потерпілих після лікування виписані додому, ще двоє перебувають у лікарні.

Загалом за 6 місяців 2022-го від ботулізму в Україні постраждала 51 людина. Майже 50% від усіх випадків зафіксовано в червні — 21 отруєння ботулотоксином.

Серед джерел ботулізму за це півріччя були: риба річкова вʼялена та солена, домашні м’ясні консерви, консерва рибна чи з морепродуктів, овочева консерва, риба морська вʼялена та солена, інші продукти мʼясного та рибного походження, грибна консерва.

У центрі контролю та профілактики хвороб закликають громадян ретельно перевіряти їжу, котру планують їсти самі та в компанії.

Уникайте покупок вʼяленої риби на стихійних ринках, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися, наприклад, домашні консерви. Якщо ви таки зʼїли щось із цього списку, то не ігноруйте симптоми отруєння і прислухайтесь до організму. Можливо, це ботулізм, – зазначають у повідомленні.

До слова, симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важкість говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); ураження м’язів шиї та кінцівок.