Волинь Новини

Вторгнуться чи ні: що відбувається на кордоні з Білоруссю та чи готується вона до нападу

Вже четвертий місяць поспіль з території Білорусі обстрілюють територію України ракетами. Водночас республіка не поспішає перетинати кордон та відкрито нападати.

Зараз у збройних силах республіки Білорусь продовжено терміни проведення мобілізаційного навчання до 9 липня, які мали завершитися 1 липня. У рамках їх проведення, через військові комісаріати Гомельської області триває вручення повісток. Крім того, лікарям повідомили про заборону виїзду за межі країни.

За даними Держприкордонслужби, наступальних угруповань противника на кордоні з Білоруссю не зафіксовано. Істотних змін в обстановці та характері діяльності військових не відзначають.

“Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Підрозділи ЗС Республіки Білорусь на ротаційній основі продовжують виконувати завдання щодо прикриття білорусько-української ділянки кордону в межах Брестської та Гомельської областей”, —  зазначив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його словами, в прикордонних районах Білорусі Держприкордонслужба фіксує виконання інженерних робіт, інженерного облаштування, а також активно фіксується застосування ними з того боку кордону засобів радіоелектронної боротьби.

Як області готуються до ймовірного нападу

Рівненщина заявила, що готується до нападу, тож вона посилює оборону. Голова місцевої ОВА каже, що рівненські дороги на півночі, це не ті рельєфи, які придатні для пересування важкої техніки. Однак, через кордони йдуть декілька доріг, де є простір для маневру. Наразі в області підсилюють слабкі сторони.

Теж саме можна сказати й про Волинь.

“Минає ще один тиждень. На жаль, у жалобі. Імена, подвиги та вчинки наших земляків назавжди закарбовані в пам’яті та літописі українського героїчного опору. Ситуація на прикордонні без змін – стабільно та контрольовано. Здійснили великий обсяг роботи з укріплення рубежів. Не зупиняємося. Працюємо”, – каже голова Камінь-Каширської військової адміністрації Ольга Ващук.

Житомирщина теж готується до ймовірного нападу та укріплює ділянку кордону з Білоруссю. Ще з травня на кордоні розпочали будувати бетонні блоки, а до укріплення залучили комунальників.

“Ми об’їжджали позиції наших батальйонів територіальної оборони, які перебувають на кордоні з Білоруссю. Вони вже досить непогано окопалися на кордоні і ми розуміємо, що другої спроби у ворога не буде. Не буде можливості зайти в Україну так, як вони зайшли 24 лютого”, — повідомив міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

Що кажуть посадовці та експерти

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов в інтерв’ю РБК-Україна розповів, що біля кордону Білорусі з Україною перебуває невелика кількість білоруських та російських військ.

За словами Буданова, у найближчій перспективі наступу з боку Білорусі не буде.

“Як тільки з’явиться, повірте, ми будемо майже в ту ж мить про це знати”, — сказав начальник ГУР.

Натомість міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що ризик безпосередньої участі Білорусі у війні проти України зростатиме пропорційно до можливих успіхів російської армії.

Про це Кулеба розповів в інтерв’ю LB.ua.

“По-перше, росія вже використовує білоруську територію. Якщо йдеться про білоруську армію, думаю, що цей ризик зростатиме пропорційно можливим успіхам російської армії на території України. Доти, поки білоруська армія буде чітко розуміти, що Збройні сили України в силі їм серйозно наваляти, вони будуть усіляко відтерміновувати свій захід. Станом на зараз вони це чітко усвідомлюють”.

За його словами, зараз між Україною та Білоруссю існують “дуже-дуже обмежені контакти” в дипломатичному плані.

Чому Білорусь так довго не вступає у війну та чи нападе вона розповів у коментарі Lviv.Media військовий експерт Петро Черник.

“На мій погляд, не варто недооцінювати північний напрямок. Лукашенко за міжнародним правом нелегітимний та повністю є керованим старшим, як би я його назвав, диктатором путіним. путін у будь-який момент може дати наказ ліквідувати лукашенка”, — каже експерт.

На погляд військового експерта Білорусь має дві причини чому вона ще не напала. Перша — Лукашенко усвідомлює, що буде кривава битва і він стане воєнним злочинцем. Друга — є серйозна проблема між старшим білоруським командуванням та рядовими солдатами і молодшими офіцерами, які не хочуть воювати в Україні.

Чи можуть напасти на Львівщину

На думку військового експерта Петра Черника, напад зі сторони заходу малоймовірна.

“З нашого боку проведена уся необхідна робота з покращення інженерних обладнань, українці вже засвоїли як потрібно оборонятися. Сподіваємося звісно, що нападу не буде, але ми готові до цього”, — розповів військовий експерт у коментарі Lviv.Media.

Через густі ліси пробиратися складно, та й там практично відсутня мережа автомобільних доріг. Якщо ж Білорусь вирішить напасти, скоріш за все, каже Петро Черник, вона це зробить через київський або житомирський напрямок.