Новини

Олігарх Ахметов передає державі свій медіабізнес

Олігарх Рінат Ахметов заявив, що передає свій медійний бізнес, зокрема телеканали «Україна» та «Україна 24», на користь державі.

Про це йдеться у заяві System Capital Management, яка належить Ахметову.

«Цього тижня “Медіа Група Україна” відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій наших каналів і від ліцензій наших друкованих медіа в Україні. Ми також припинимо діяльність онлайн-медіа МГУ», — зазначив бізнесмен.

Таке рішення Ахметов пояснює набранням чинності закону про олігархів, хоча себе він олігархом не визнає.

«Короткий шестимісячний термін, визначений законом для продажу медіаактивів, і російська воєнна агресія проти України не дають можливості компанії SCM продати медіабізнес на ринкових умовах», — йдеться у заяві.

За словами Ахметова, загальний обсяг інвестицій, які вклали у медіахолдинг, — понад 1,5 мільярда доларів. Загалом у медіахолдингу працює 4000 людей.

Зазначимо, що до «Медіа Групи Україна» входять понад 10 телеканалів та онлайн-видань: телеканали «Україна», «Україна 24», «НЛО TV», «Індиго TV», «Футбол 1/2/3», «34 телеканал» (регіональний), оператор супутникового мовлення Xtra TV, платформа OLL.TV, агенція «Медіа Партнерство Баінг», сайт «Сегодня», кросплатформний проєкт Vogue.UA.

Що передбачає закон про олігархів, який згадали у заяві?

Він набув чинності 7 листопада 2021 року. Закон діятиме упродовж 10 років із 7 травня 2022 року. З цього часу олігархами в Україні вважаються громадяни, які одночасно відповідатимуть щонайменше трьом із таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року підтримує або посилює це становище;
  • має активи на понад один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб (зараз це 2 мільярди 270 мільйонів гривень, або трохи більше ніж 83 мільйони доларів).

Включати людей до реєстру олігархів та виключати їх із нього буде Рада національної безпеки та оборони.