Важливо Волинь Новини

Експерти назвали умови нападу Білорусі на Волинь

Як стало відомо, усі схиляються до думки, що подовження тривалості військових навчань у Білорусі – це лише ширма.

Відтак, журналістка «НВ» Інна Семенова опитала політичних та військових експертів про можливість наступу білоруських військ на Рівненщину та Волинь. Переважна більшість експертів висловилась, що дії диктатора залежатимуть від ситуації на фронті, передає Рівне Вечірнє.

Військовий аналітик Олег Жданов схиляється до думки, що основним завданням можливого удару буде атака на канали постачання західної допомоги в Україну:

 Зараз він навіть почав віддавати боєприпаси та частково техніку, яка була на довгостроковому зберіганні, у РФ. Ніхто напередодні війни не віддає боєприпаси та техніку. Чим тоді поповнювати війська? Він не став мобілізувати військовозобов’язаних. Він лише роздав повістки

На його думку, слова Лукашенка про прагнення Білорусі «обороняти спину росіян» — ще одне підтвердження, що вона уникатиме прямої війни з Україною. Тим більше, що такий крок перепідкорив би білоруську армію Росії, що серйозно послаблює білоруського диктатора — особливо якщо Лукашенко чинитиме опір об’єднанню РФ і Білорусі в союзну державу.

«Тоді його можна ліквідувати чи усунути від влади у будь-який спосіб. Лукашенко це розуміє і тому робить усе, щоб: «Ось ми готуємося до війни, але до війни поки що вступити не готові. Поки що ми ще «обороняємо спину росіян» , — підсумував Жданов.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що ризик прямої участі Білорусі у війні проти України залежить від успіхів російської армії на полі бою: чим серйознішими вони будуть, тим вищою є загроза білоруського вторгнення — і навпаки.

«По-перше, Росія вже використовує білоруську територію. Якщо йдеться про білоруську армію, думаю, що цей ризик зростатиме пропорційно до можливих успіхів російської армії на території України. До тих пір, поки білоруська армія буде чітко розуміти, що Збройні Сили України в силі їм серйозно „наваляти“, вони будуть усіляко відтерміновувати свій захід [на українську територію]. Станом на зараз вони це чітко усвідомлюють», — сказав Кулеба.

Білоруський опозиційний політик і дипломат Павло Латушко визнав, що налаштований песимістично і переконаний, що Лукашенко все ж таки зважиться на вторгнення в Україну — хоча й лише за підтримки російських військ.

«Чи увійде Лукашенко військами [в Україну]? Я відповім на це питання ствердно — так. Але чи ввійде він завтра? Ні. На сьогодні можливість самостійного входження військовими підрозділами Білорусі наближається до нуля. Ми говоримо лише про один сценарій: це можливо, коли поруч будуть збройні сили Російської Федерації», — зазначив Латушко.