Волинь Новини

Чому у Луцьку не працюють ліфти

У Луцьку не працюють 27 ліфтів. Загалом цього року мали відремонтувати 165 підйомників.

Про це Центру журналістських розслідувань «Сила правди» розповіла заступниця начальника Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Надія Коленда.

12 ліфтів встигли відремонтувати до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ще 59 – запустили на свій страх і ризик, бо це ліфти, які підлягають не плановому капітальному ремонту, а лише поточному. Ці 59, які працюють, капітально ремонтували не більше, ніж чотири роки тому. І, їх можна вважати справними. Але їх все одно потрібно буде підлатати.

А ось цих 27, які пропрацювали 25 років і підлягають капітальному ремонту, стоять і їх запустити ніхто не наважиться без спеціального висновку експерта. А той його, відповідно, не дасть, бо нестиме в разі трагедії кримінальну відповідальність. Зазначимо, що ці ліфти ремонтуватимуть першочергово, бо мешканці вже гроші поздавали.

У Луцьку діє програма ремонтів житлового фонду, затверджена рішенням міської ради. За нею пайова частина, яку мали здати мешканці, становить 40%. Решту 60% від суми ремонту дає місто. У 2022 році на ці цілі запланували 5 мільйонів гривень. І ці гроші могли б платити, проте діє постанова Кабінету міністрів, яка це робити забороняє в умовах воєнного стану. Зокрема заборонені видатки по окремих статтях. І саме сюди входить і ремонт ліфтів.

«Немає можливості фінансувати ліфти, навіть, якщо вся процедура дотримана. Договір реєструється. Але виконання робіт не проплачується», – зазначила заступниця начальника департаменту ЖКГ Луцькради Надія Коленда.

Чиновниця радить чекати, адже розблокувати самотужки ці платежі не можна.

«Луцька міська рада зверталася до Кабміну. Мінфін розглянув і заборонив. Що робити людям? Без експертизи просто включити ліфти, які підлягають капітальному ремонту, не можна. В більшості ОСББ є гроші. Як варіант – закласти гроші з бюджету будинку і зробити капремонт поки повністю своїм коштом. Коли рахунки розблокують, гроші ОСББ повернуть», – радить комунальниця.

Ще 67 луцьких ліфтів чекають, поки на них зберуть гроші із жителів під’їздів. Поки їх не вимикали.