Волинь Новини

Як і де у Луцьку працюють платні парковки?

Більше року тому у Луцьку підключили паркомати поруч із платними автостоянками, проте послуга досі не стала популярною. 

Водії пояснюють, що це – через незручність у користуванні застарілими паркоматами. Представники міської служби кажуть, що на цьому етапі і не ставили перед собою мету дуже популяризувати платні парковки, адже в першу чергу завдяки платній послузі хотіли розвантажити вулиці від заторів і хаотичного паркування.

Від 14 червня оплату за паркування на платних автостоянках можна здійснити через додаток SmartLutsk. Це суттєво спрощує процедуру і, ймовірно, вдихне нове життя в ідею впорядкувати паркування посеред міста з користю для бюджету.

Як скористатись послугою платного паркування та що чекає луцьких водіїв надалі – виданню ВСН пояснив директор Комунального підприємства “АвтоПаркСервіс” Олег Бахтай.

Де є платні парковки?

У Луцьку наразі працює 3 платні парковки:

  • вул. Кривий Вал (вздовж усієї вулиці)
  • вул. Карпенка-Карого (понад дорогою біля Варшавського ринку)
  • вул. Глушець (біля Центрального ринку, на місці лівої частини ринку)

Цей список важливо запам’ятати, адже візуально не завжди є змога зрозуміти, де саме розташована платна парковка. Зазвичай, їх маркують кольоровою фарбою (на відміну від білої, якою позначають безкоштовні паркувальні місця). У Луцьку – це блакитний колір.

Проте наразі у Луцьку уся блакитна розмітка майже стерлася, тому водії, побачивши знак платної парковки, не завжди мають змогу зорієнтуватися, де саме її фізичні межі.

 

article photo
Не кожен побачить блакитну лінію, яка відділяє платні паркувальні місця

 

 

article photo
Але якщо дуже-дуже уважно роздивитися (або просто знати) – вона є

 

Як пояснили в “АвтоПаркСервісі”, це – тимчасова проблема, яку не встигли вчасно виправити через війну. Обіцяють впродовж місяця впорядкувати розмітку.

Наразі на різних платних парковках у Луцьку є три способи оплати.

Спосіб 1: Паркомати

Паркувальні автомати є поруч із двома платними автостоянками: на вул. Кривий Вал навпроти готелю Nobel та поруч із відділенням Укрпошти і на вул. Карпенка-Карого.

Принцип роботи – простий: кладеш готівку в автомат, отримуєш чек на кількість годин, протягом яких маєш право бути припаркованим (відповідно до суми: оплатив 10 грн – стоїш 1 год, 20 грн – 2 год і т.д.), кладеш квитанцію під “двірники” авто і йдеш у своїх справах.

Та на ділі не все так просто. Найчастіше при спробі скористатися паркоматом луцькі водії зіштовхуються з такими перешкодами:

  • оплата можлива лише готівкою,
  • автомат не видає решти, а оскільки вартість послуги – 10 грн, треба мати саме таку купюру,
  • автомат не приймає нові купюри,
  • муніципали дуже оперативно штрафують за неоплачену послугу, тому якщо відлучитися від авто, щоб розміняти гроші чи поміняти купюри на старі – велика вірогідність повернутися з грошима для паркомату і побачити штраф.

 

article photo
В момент, коли робили фото парковки, тут було близько 10 автомобілів. У жодного з них не було талону про сплату

 

 

article photo
На наші запитання про те, чому не платять, водії пояснювали, що не знають, де паркомат. Ось так він виглядає із краю парковки

 

 

article photo
Поруч немає жодних вказівників, які б підказали, де паркомат

 

Представник “АвтоПаркСервісу” пояснив, чому використовують настільки застарілу техніку. Виявляється, ці паркомати купили і встановили ще в 2016 році, а от запустили в роботу – лише торік.

Відповідно, техніка вже застаріла, навіть не має можливості вмонтувати систему для розрахунку банківською карткою, до того ж, часто ламається.

 

 

“З паркоматами є проблеми, застаріла техніка часто виходить з ладу. Незручність ще пов’язана із тим, що технічне обслуговування здійснюється лише в Києві. І якщо щось зламалося, ми знімаємо деталь і відправляємо в Київ на ремонт. Це займає певний час”, – коментує Олег Бахтай.

 

 

До слова, один паркомат коштував міському бюджету у 2016 році близько 96 тисяч грн (їх купили 3 шт.). У коментарях ЗМІ тогочасний директор “АвтоПаркСервіса” Олександр Мартинюк прогнозував, що вони розпочнуть роботу у жовтні 2016 року і кожен щомісяця буде приносити 20-30 тис гривень.

Спосіб 2: Платіжні термінали

Іще на двох платних парковках – на вул. Карпенка-Карого і новоствореній поруч із Центральним ринком – є платіжні термінали. Разом із можливістю зробити звичні грошові операції (поповнити телефон, покласти гроші на банківську картку тощо), тут також можна оплатити за паркування.

Такі платіжні термінали “АвтоПаркСервіс” взяв в оренду у приватного підприємства і сплачує за користування 10% від своїх доходів.

У терміналах так само немає можливості оплачувати послугу банківською карткою: лише готівкою без решти.

 

article photo
Платіжний термінал поруч із новою парковкою на вул. Глушець

 

Спосіб 3: Додаток SmartLutsk

14 червня запрацював мобільний додаток SmartLutsk, за допомогою якого можна оперативно через смартфон заплатити за паркування.

Додаток простий у користуванні: при реєстрації підтягується інформація про транспортні засоби, тому при оплаті достатньо лише вибрати авто і заплатити відповідну суму через Приват24 чи Монобанк. (Радимо скачати його і зареєструватися заздалегідь, бо виникали проблеми із отриманням коду через смс для реєстрації).

 

article photo
У додатку SmartLutsk можна знайти найближчу парковку, визначити до неї найшвидший маршрут та заплатити за паркування

 

У муніципалів, які перевіряють оплату, є спеціальний додаток, у якому вони бачать, хто заплатив, а хто ні.

Якщо немає можливості розрахуватися банківською карткою, в додатку SmartLutsk є інформація, де найближчий платіжний термінал.

Відповідно, “АвтоПаркСервіс” планує активно домовлятися про співпрацю та можливість вносити оплату за паркування із власниками платіжних терміналів, які вже розташовані в магазинах і т.д.

Саме такий спосіб розрахунку за паркування планують впроваджувати і розвивати надалі. Тому застарілі паркомати (ще раз нагадаємо: на які в 2016 році витратили 96 000 грн * 3 шт = 288 тис грн), швидше за все, невдовзі стануть зовсім непотрібними.

Які платні парковки в найближчих планах?

До кінця року “АвтоПаркСервіс” планує запустити також платні парковки у нових місцях:

  • Поруч із залізничним вокзалом.
  • В центрі, між драмтеатром і Будинком культури.
  • На вулиці Кравчука, біля ринку “Шанс”.
  • На вулиці Винниченка.

Що дають місту платні парковки?

Згідно із фінансовим звітом, у 2021 році “АвтоПаркСервіс” заробив 1,7 млн грн. За словами директора, парковки на вул. Карпенка-Карого і Кривий Вал в день приносять приблизно по 700 грн (70 паркувальних годин).

На Кривому Валу є 20 паркомісць. Якщо взяти відрізок світлового дня із 7:00 ранку до 21:00 вечора, коли в людей є потреба паркуватися в місті, то виходить 280 паркувальних годин. Тобто наразі ця парковка працює приблизно на 25% своїх можливостей.

Проте, як зазначив директор “АвтоПаркСервісу”, поки прибуток не був головною метою цього проекту.

 

 

“Такі парковки, як, наприклад, на вулиці Кривий Вал, не є супер-прибуткові. Їхнє завдання – впорядкувати паркування на вулиці, яке було хаотичним і створювало затори”, – пояснив Олег Бахтай.

 

 

Із цим завданням на вказаних вулицях, схоже, справляються. Проте якщо лучанам більше розповідати про те, де працюють платні парковки, організувати чітку дорожню розмітку та можливість зручної оплати – без сумніву, ця послуга стане ще більш популярною серед луцьких водіїв та буде приносити хороший прибуток.