Волинь Новини

Нова ціна за проїзд у Луцьку: як це коментують перевізники, лучани та влада

У Луцьку з 16 червня зросла вартість проїзду у громадському транспорті. Тариф на проїзд змінили без громадських обговорень на черговому засіданні виконкому 15 червня.

Суспільне поспілкувалося з міською владою, перевізниками та лучанами і запитало їхню думку з цього приводу.

Позиція Луцької міської ради

Зі слів директора міського департаменту економічної політики Бориса Смаля, змінювали тариф на проїзд у маршрутному транспорті без громадських обговорень, адже отримали рекомендацію місцевої комісії з надзвичайних ситуацій терміново розглянути це питання.

“У діючому тарифі, який ще діє сьогодні (15 червня – ред.), вартість пального 27 гривень. Зараз ви бачите на заправках – 58, до 62-ох. Це більш як у два рази зросла вартість і це тягне за собою зростання вартості проїзду”, – говорить директор департаменту економічної політики міськради.

З його слів, аби розвантажити наплив пасажирів на електротранспорт, на маршрутах працюватиме максимальна кількість тролейбусів, їх у місті є 52.

Нова ціна за проїзд у Луцьку: як це коментують перевізники, лучани та влада

Фото: Суспільне Луцьк

Вартість проїзду у 14 гривень для дорослих та 7 для дітей буде до закінчення воєнного стану. Потім департамент економічної політики має запустити регуляторну процедуру, щоб переглянути цей тариф, у залежності від тієї ситуації, яка буде, — говорить Борис Смаль.

Що кажуть про здорожчання перевізники та водії

Перевізники просили збільшити ціну до 16 гривень, тобто вдвічі, розповів підприємець, який обслуговує найбільше маршрутів у Луцькій громаді Юрій Романюк.

“Хотілось би більше. Поки буде так, будемо виживати. Ми не покриємо повністю усе, щоб у нас був прибуток, але принаймні набагато легше ніж 8 гривень. Здорожчала логістика, запчастини”, – говорить перевізник.

Нова ціна за проїзд у Луцьку: як це коментують перевізники, лучани та влада

Фото: Суспільне Луцьк

Підняття тарифу – виправдане, каже водій маршрутки Володимир Овчаренко. Його колега Руслан Бень каже: на початку кількість людей впаде, усі пересядуть на електротранспорт.

Як ставляться до росту ціни лучани

Суспільне поспілкувалося з жителями та гостями обласного центру і розпитало їх, як вони ставляться до підняття вартості проїзду в громадському транспорті.

З 16 червня також зросте вартість одноразового квитка на дві поїздки у маршрутці з 20 до 35 гривень. Три поїздки за одним квитком коштуватимуть уже не 25, а 50 гривень. Ціна багаторазового квитка буде на 10 гривень дорожчою – 60 гривень.