Волинь Новини

20 кілометрів до Білорусі: чи готові на Світязі до можливого наступу. Відео

У білоруських військ – «черговий етап перевірки сил реагування» неподалік кордону з Україною. Принаймні так у сусідній країні називають навчання, які розпочалися ще наприкінці травня. А за даними розвідки іноземних держав, а також Генштабу Збройних сил України, їхня армія відпрацьовує наступальні дії.

Неподалік українсько-білоруського кордону, а саме на Світязі, побував 12 канал. Саме там з року в рік приймають тисячі відпочивальників не лише із України. Не менш гостинні і цьогоріч. Та чи готова Шацька громада до раптової агресії з боку сусідів – дивіться у сюжеті.

Наталія – власниця бази відпочинку на Світязі. Від її садиби до озера – всього три хвилини пішки, тож відпочивальників щороку навалом. Попередні роки приїздили не лише з України, а і з-за кордону. Найчастіше, ділиться, із сусідньої Білорусі.

Не дивина, бо кордон України з Білоруссю за 20 кілометрів звідси. Цьогоріч, звісно, білоруси відпочивати на Світязь не поїдуть. Опиняться на Волині, хіба якщо прийдуть сюди зі зброєю. Уявити це, каже Наталія, важко.

«Це було більшим шоком ніж сама війна. Ну як так? Ми всі дружили», – міркує власниця бази.

Дружили, у багатьох місцевих у сусідній країні родичі та друзі. Однак Білорусь вже втягнута у війну: режим самопроголошеного президента Лукашенка сприяє всім військовим маневрам російської армії.

«Всяке може бути, це білоруси. Самопроголошений президент попав під вплив агресора», – висловлюється заступник директора Шацького НПП з наукової діяльності Василь Матейчик.

Розвідка іноземних країн, а також дані Генштабу Збройних сил України свідчать: у білорусів нині військові навчання. Вони стягують техніку до кордонів із Україною і розгортають армію.

«В рамках перевірки бойової готовності підрозділів збройних сил республіки Білорусь відпрацьовуються завдання боротьби з диверсійно-розвідувальними групами умовного противника», – каже речник Генерального штабу Збройних сил України Олександр Штупун.

Ба більше, на території Білорусі фіксують активність диверсійно-розвідувальних груп. Є загроза, що скоро їх перекинуть на Волинь, каже радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів. У прикордонних селах області, зокрема і в Шацькій громаді, ще із початку війни стежать за усіма рухами сусідів.

«Відстежується. Працюють силові структури. Ми знаємо, яка є ситуація… Також буде підключено роботу ДФТГ (добровольчі формування територіальної громади, – ред.) та інших силових структур, які є на нашій території. Буде проводитися додаткова фільтрація, щоби не допустити приїзду диверсійних груп, щоб забезпечити безпеку наших громадян і людей, що до нас приїжджають», – запевнив голова Шацької громади Сергій Карпук.

Попри те, що із сусідами стільки років мирно жили пліч-о-пліч, нині напоготові не лише силові структури, а й місцеві жителі.

«Є тривога, але є й злість. Досить серйозна злість, й тому, звичайно, готові. Бо ситуація показу, що інакшого й немає, крім як захищатися… Надіємся, що все буде добре і розуму в наших сусідів вистачить не лізти сюди», – каже староста села Світязь Віктор Плейтух.

А бойового духу у білорусів немає, переконані військові експерти. Розгортання армії вважають спробою відтягнути наступ. Бажання воювати в Україні, переконують, немає і в Лукашенка. Мовляв, про це кажуть останні звернення самопроголошеного президента до народу.

«Лукашенко сказав таку цікаву фразу, що Збройні сили України відірвуть голову будь-кому, хто зайде на територію України… Він же сам, виходить, підігріває антивоєнні настрої», – вважає військовий експерт Олег Жданов.

Водночас наголошують: розслаблятися точно не варто, бо ймовірність нападу Білорусі таки є. До того ж досить висока загроза ракетних ударів із її території. На Світязі місцеві поки живуть своїм буденним життям і приймають переселенців, але реагувати на агресію сусідів – готові.