Волинь Новини

У Луцьку мобілізовуватимуть техніку?

Керівники усіх місцевих підприємств, організацій та установ мають надати до Луцького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки інформацію про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки.

Як ідеться в оголошенні на сайті міської ради, інформацію про наявність техніки станом на 1 червня потрібно надіслати до 17 червня.

У Луцькому об’єднаному міському ТЦКіСП пояснюють: Положенням про військово-транспортний обов’язок передбачено, що двічі на рік керівники підприємств, установ та організацій усіх форм власності зобов’язані подавати щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють у них на таких транспортних засобах і техніці.

«У зв’язку з широкомасштабною воєнною агресією російської федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності ЗСУ та інших військових формувань було оголошено загальну мобілізацію, у тому числі й залучення транспортних засобів. Дія Положення про військово-транспортний обов’язок поширюється на центральні органи виконавчої влади, інші державні органи, місцеві держадміністрації, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадян – власників транспортних засобів», – зазначають у відомстві.

За ненадання інформації про наявні транспортні засоби передбачено відповідальність відповідно до українського законодавства. Зокрема, згідно з п. 2 ст. 210-1 Адміністративного кодексу, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн). Для посадових осіб – від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 грн).

«Підприємство має оцінювати ситуацію комплексно і брати до уваги не тільки можливу юридичну відповідальність за ненадання техніки, а також і те, що не можна виключати можливості, що ненадані у добровільному порядку транспортні засоби можуть просто відчужити примусово і без згоди підприємства на підставі Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», – інформують у Луцькому ТЦКіСП.

Детальнішу інформацію щодо військово-транспортного обов’язку можна отримати у Луцькому об’єднаному міському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за адресою: м. Луцьк, вул. Теремнівська, 85а, каб. 416, контактний телефон 75 14 31.