Важливо Волинь Новини

Як організувати роботу дитячих таборів в умовах війни?, – Ірина Констанкевич

Як відомо, відпочинок потрібен й маленьким українцям, які хочуть хоч якось відволіктися від жахливої війни в Україні.

Як уможливити оздоровлення і відпочинок дітей? Як організувати роботу дитячих таборів в умовах війни? Відповіді на ці питання  надала в ефірі національного марафону «Єдині новини» народна депутатка України, перша заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич.

 

“Війна внесла суттєві корективи у звичне життя. Але потреби дітей лишаються незмінними: літо – пора оздоровлення. На жаль, дитячі табори в Україні, станом на сьогодні, не запрацювали. І відповідь на питання коли запрацює відтерміноване до кінця червня. Цим мала би опікуватись Національна соціальна сервісна служба…. Зокрема напрацювання розумних, відповідальних з погляду безпеки варіантів оздоровлення дітей. В Україні, де це можливо, області Карпатського регіону, і за кордоном.
Вимоги до таборів, які обговорили на координаційному штабі 24 травня, на жаль, змушують чиновників визнати, що придатних таборів немає. Адже у жодному таборі немає бомбосховища, укриттів, на випадок повітряної тривоги. Проблема з транспортом. Проблема з коштами… Проблеми означені, вимоги теж. А шляхи їх вирішення – ні.
Ми вважаємо, що навіть в умовах війни потрібно шукати шляхи вирішення ЗУ «Про дитячий відпочинок і оздоровлення» заради дітей, їх майбутнього і майбутнього України.
Що можемо запропонувати?
Першочергово потрібно забезпечити функціонування різноманітних дитячих таборів, і приватних, зокрема, на західній Україні, де безпекові умови кращі. Мова йде про Закарпатську, Івано-Франківську та Чернівецьку область та ін. Адже ті регіони, де діти раніше оздоровлювались (Херсонська, Запорізька обл), тепер зони небезпечних бойових дій.
Комунікувати із урядами іноземних держав, аби українці, мали змогу оздоровлюватись за кошти благодійників, донорів, неурядових організацій країн, які підтримують Україну.
Діти мають оздоровлюватись. Особливо ті, хто із Запорізької, Київської, Сумської, Черкаської, Чернігівської, Харківської областей. Вони набільше відчули на собі небезпеки для життя й здоров’я.
Дітям необхідно відновитись, перепочити та набратись здоров‘я. Механізми ЦОВВ мають бути розроблені негайно. Дистанціонуватись від проблеми не можна”, – зазначила Ірина Констанкевич.