Волинь Новини

на Волинському пункті пропуску “Ягодин” викрили махінацію з 200 тоннами гуманітарної допомоги

Волинська митниця надіслала до поліції повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, разом із матеріалами перевірки декларацій про визнання товару гуманітарною допомогою 208 тонн харчів для дорослих, дітей і тварин, що їх ввезли як гуманітарну допомогу через МАПП «Ягодин».

Про це інформують у Волинській митниці.

У ході цієї перевірки встановили, що впродовж березня – травня цього року сім волинських автоперевізників на замовлення рівненської організації здійснили 17 рейсів до Нідерландів. Від тамтешнього донора вони отримали загалом 208 тонн допомоги у вигляді продуктів харчування, тваринних кормів, сухих сумішей та засобів гігієни для дітей. Вартість товару становить майже дев’ять мільйонів гривень

У спрощених митних деклараціях про його визнання гуманітарною допомогою вказувався один і той же благодійник, однак різні отримувачі та місця фактичної доставки. На офіційні запити фахівців управління боротьби з контрабандою щодо підтвердження або спростування фактів, нідерландський донор підтвердив свою благодійну діяльність, а зазначені у деклараціях отримувачі відповіли, що «не володіють інформацією про отримання вантажів гуманітарної допомоги від цього відправника».

Тепер слово – за слідчими, що покликані розібратись у деталях справи. Що це було? Заволодіння чужим шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство, ст. 190 ККУ) чи незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги (ст. 201-2 ККУ)? Втім, обидві статті передбачають кримінальну відповідальність за скоєне.