Волинь Новини

У Волинському онкоцентрі відкрили оновлене відділення. Фото

Після двох років реконструкції у Волинському центрі онкології повноцінно запрацювало одне з ключових відділень – хіміотерапевтичне.

Аби оглянути результат перетворень та дізнатися думку персоналу і пацієнтів, оновлене відділення хіміотерапії сьогодні відвідав голова обласної ради Григорій Недопад.

Побаченим і почутим залишився задоволений. «При тому фінансовому ресурсі, який можливо було спрямувати, робота проведена колосальна. Проєкт вартував понад 5,5 мільйона, майже половину з яких забезпечив обласний бюджет. На жаль, втілити усі плани, як от заміну системи опалення та ремонт фасаду з утепленням, завадила війна. Але основного ми досягли: пацієнти отримуватимуть лікування за сучасними стандартами та в комфортних умовах, а персонал, що не менш важливо, в таких же умовах надаватиме послуги», – підсумував Григорій Недопад.

Директор медичного закладу Юрій Малімон розповів, що останніми роками онкоцентр потерпав від тисняви, при тому, що щорічно кількість хворих на онкологічну патологію зростає. Чи не в найгірших умовах було саме хіміотерапевтичне відділення. «Фактично воно розташовувалося у пристосованому прохідному приміщенні. Переповнені палати на 8 ліжок, один санвузол на 40 душ. Відсутність елементарного приміщення для переодягання персоналу», – констатував очільник онкоцентру.

Саме тому свого часу обласної радою і було ухвалене рішення про перенесення хоспісу, а вивільнені площі реконструювали під відділення хіміотерапії. Основні роботи завершили ще минулоріч. Тут удвічі збільшено кількість місць – всього 60. Облаштовано комфортні палати з душовими та санвузлами, передбачені оглядові та маніпуляційні, а також службові приміщення для медперсоналу. Змонтовано новітню систему вентиляції, яка убезпечує медиків під час роботи з токсичними препаратами.

Обладнати оновлене відділення медичними меблями та устаткуванням зуміли завдяки спонсорам, благодійним фондам, а також гуманітарній допомозі.

До слова, Юрій Малімон подякував Григорію Недопаду за надані днями півтора десятки функціональних ліжок. «Це дуже відчутна допомога для нас. Вартість такого ліжка коливається від 150 до 200 тисяч гривень. Ми уже відрегулювали їх, дезінфікуємо, і завтра вони уже стоятимуть в реанімаційному та хірургічному відділеннях», – запевнив очільник закладу.

Юрій Малімон також розповів, що для повноцінної роботи хіміотерапевтичного відділення забезпечено ще один визначальний аспект – запас медикаментів. «Ми знайшли перевізника, який погодився і таки зумів у прямому сенсі під обстрілами двічі привезти необхідні препарати з медичних складів, що на Київщині. Тому поки їх вистачає і для волинян, і для переселенців, звертаються пацієнти і з інших областей. Не відмовляємо нікому», – запевнив керівник онкоцентру.