Новини

Верховна Рада просить запровадити суворі санкції проти патріарха Кирила: у списку є ще одіозні діячі РПЦ

Як стало відомо, Верховна Рада визнала главу Московського патріархату причетним до геноциду українців.

31 травня 292 народних депутатів Верховної Ради підтримали постанову про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти представників Російської православної церкви, пише Обозрєватель, передає Молодий Буковинець.

Депутати рекомендували Раді нацбезпеки та оборони запровадити суворі санкції проти чотирьох одіозних діячів РПЦ – патріарха Кирила (Гундяєва), митрополитів Волоколамського Іларіона (Алфеєва) та Псковського-Пороховського Тихона (Шевкунова), протоієрея Миколи Балашова, а також православних “блогерів” – архієпископа Питирима (Волочкова), Артемія Владімірова, Андрія Ткачова й Олексія Осипова.

Їм всім інкримінуються одні з найтяжчих міжнародних злочинів: підтримка необґрунтованої війни Росії проти України, причетність до геноциду та депортації українського народу.

У постанові парламенту справедливо зазначається, що РПЦ втратила ознаки релігійної організації та перетворилася на один із ідеологічних і політичних департаментів Кремля.

“У системі диктатури, вибудуваної в Російській Федерації, вище керівництво релігійних об’єднань перебуває в тісній взаємодії з органами влади та спецслужбами, зокрема Федеральною службою безпеки, фактично, незаконно виконуючи функції державних службовців у релігії, реалізуючи політику Російської Федерації через наявні у них засоби влади і впливу”, – наголошується у документі.
Нагадаємо, із 24 лютого вище російське церковне керівництво відкрито підтримало військову агресію Путіна проти України, яка призвела до багатотисячних втрат серед цивільного населення, руйнування інфраструктури міст та селищ авіацією та безперервними ракетними обстрілами.

Поширення ідеології війни та геноциду несумісне з релігійними засадами віри. Тому, на думку депутатів, очільники та функціонери РПЦ, так само як і політичне керівництво та військові РФ, мають відповісти за злочин геноциду українського народу відповідно до статей 6, 7 та 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду та відповідно до чинного законодавства України.

Саме тому Верховна Рада рекомендує РНБО запровадити терміном на 10 років проти керівництва РПЦ найсуворіші санкції: починаючи від блокування їхніх активів до позбавлення українських державних нагород.