Волинь Новини

Більшість ліфтів у Луцьку білоруського виробництва: чи будуть до них запчастини?

За приблизними підрахунками, 80% ліфтів у луцьких багатоповерхівках – білоруського виробництва. Зокрема, йдеться здебільшого про підйомники, встановлені у радянський період. У підприємстві, яке їх обслуговує, переконують, що деталі та комплектувальні до них є в запасі. А ось у новобудовах вже почали відмовлятися від цього виробника.

Одним з відомих виробників ліфтів є «Могильовліфт» з Республіки Білорусь. Саме ці ліфти встановлені в старих будинках, зведені у радянський час, вони ж встановлені й у будинках, зведених у 90-х роках. Та й донедавна забудовники могли встановлювати ліфти цього виробника.

Після того, як з території Білорусі на Україну почали летіти ракети та розпочалося вторгнення російських військ, зрозуміло, що такі торгові зв’язки були розірвані. Та оскільки ці ліфти вже встановлені, їх потрібно обслуговувати, міняти зношені деталі та проводити капітальні ремонти.

Як розповів директор ТОВ «СРБУ «Волиньліфт» Андрій Ткачук, нині компанії ще мають запас деталей для ремонту і обслуговування таких ліфтів. Проте надалі доведеться шукати інших виробників.

«Якщо брати зі старим фондом, то відсотків 80, особливо радянські ліфти – білоруські. Поки що все є в наявності, особливих питань немає, можливо, з якимись одиничними позиціями можуть бути проблеми, але поки що критичної ситуації немає. Загалом на рік деталей вистачить точно. Ліфти білоруського виробництва прості і надійні, замінити їх деталі на аналогічні буде нескладно. Тому переживати про це не варто. Яка альтернатива? Або запустяться українські виробники, які будуть виготовляти аналоги, або треба буде переключатися на інші країни. Зараз опрацьовуємо можливі варіанти», – пояснив він.

До слова, нині багато забудовників встановлюють у новобудовах ліфти турецького виробництва. Якраз-таки Туреччину і розглядають як варіант постачальника комплектувальних.