Волинь Новини

Науковці Волинського національного університету організували благодійну конференцію, щоб підтримати ЗСУ

У Волинському національному університеті у п’ятницю, 20 травня, відбулась міжнародна благодійна наукова конференція «TOGETHER united: науковці проти війни».

Волинський національний університет імені Лесі Українки у співпраці з ГО «Інститут транскордонних ініціатив» і Ротарі Сателіт Клуб Київ Волинь Прайд у межах відзначення Дня науки в Україні організували  Міжнародну благодійну конференцію: «TOGETHER UNITED: НАУКОВЦІ ПРОТИ ВІЙНИ»

Така ініціатива мала на меті закликати національну та світову наукову спільноту відзначити День науки в Україні та долучитись до спільного обговорення викликів військових дій та фінансово підтримати Збройні Сили України.

 

 

До заходу долучились викладачі, студенти факультету міжнародних відносин, економіки та менеджменту, інформаційних технологій та математики ВНУ імені Лесі Українки.

«Сьогодні наука виступає на своєму фронті, поруч з нашою армією, в протистоянні з росіянами у цій війні», – зазначили організатори.

На пленарному засіданні виступали запрошені спікери. Спочатку слово надали Айселін Їлдиз, науковиці з Туреччини, яка в своїй доповіді провела порівняння між війною в Сирії та війною в Україні й проаналізувала, як європейська спільнота приймає українських біженців.

«Світ має розуміти, що українці потребують підтримки і обов’язково мають її отримати», – наголосила вона.

Також до слова запросили Тетяну Репницьку, ТОП-менеджерку та кураторку волонтерських проєктів компанії VolWest Group. Вона  розповіла, як місцеві бізнеси трансформувались до потреб війни.

«Кожен напрямок у волонтерській діяльності – це,  фактично, стартап, який за сутністю нічим не відрізняється від  формування нового бізнесу. Робіть те, у чому ви компетентні, і лише тоді матимете якісний продукт у кінцевому результаті», –  каже Тетяна.

Окремою темою наукової конференції було питання підтримки місцевого бізнесу від держави. Виступав з нею Андрій Ткачук, заступник начальника Управління економічного розвитку та торгівлі Волинської обласної військової адміністрації.

«Наразі важливо ефективно розв’язувати проблеми тими методами та інструментами, які доступні. Зокрема, унікальна державна ініціатива –  переміщення підприємств на захід України. Більшість підприємств змогли переміститись на територію  Чернівецької  та Закарпатської областей. В нас таких підприємств менше, але вони є. Можливо, це особливість нашого регіону. Для Волині  це  додаткова можливість людям мати роботу і звернути увагу та проаналізувати ситуацію по області», –  розповів пан Андрій.

Він твердо переконаний, що у цьому напрямку Волинь має  широке поле для спільної діяльності, та зокрема ВНУ імені Лесі Українки цікавий і цінний тим, що може надавати робочі місця.

«Державна програма релокації працює на переміщення тих підприємств, що ближче до зони бойових дій, в ті області, де їх не відбувається. Фактично, ми супроводжуємо підприємства в режимі інвест-няні: знаходимо волонтерів-підприємців, які готові надати прихисток для обладнання. Хоч це і важкі для всіх часи, та це ще й час перезавантаження для представників підприємницької  спільноти. Ясно, що якісь рішення роблять на загальнонаціональному рівні. Проте Волинь – регіон з позитивним потенціалом та можливостями для реалізації підприємців та програм відновлення», – каже Андрій Ткачук.

Під час пленарного засідання зачіпали також тему відбудови України  після війни. Виступав з нею Микола Карлін, доктор економічних наук, професор ВНУ імені Лесі Українки. Про політику пам’яті війни на прикладі трьох країн: Німеччини, Ізраїлю та України, доповідала  Оксана Сущук, голова Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, кандидатка історичних наук, ротарійка.

Ірина Цимбалюк, докторка економічних наук, професорка кафедри підприємництва і маркетингу, ВНУ імені Лесі Українки виступала з темою «Інклюзивний розвиток в умовах війни та нових економічних викликів».

Наталія Павліха розповідала про діяльність Rotary International задля безпеки сталого розвитку. Вона розповіла, що на сьогодні клуби Rotary існують по всьому світу, проте їхня увага та ресурси наразі зосереджені на Україні.

 «Ми тішимося, що сьогодні всі наші факультети, всі галузі об’єдналися задля одної мети – нашої перемоги», –  кажуть організатори.

Секційне засідання конференції модерувала Оксана Жирагевич, старша викладачка кафедри комп’ютерних наук та кібербезпеки ВНУ імені Лесі Українки, фахівчиня із програмного забезпечення та кібербезпеки.

 

На секційному засіданні виступали студенти із заявленими темами. Свої дослідження вони проводили на актуальні теми, що стосуються відносин України з світовими  партнерами та досліджували машинне навчання, інформаційну безпеку під час війни в Україні,  криптовалюту, data центри та шифрування баз даних. Вивчали також безпілотні апарати як загрози безпеці критичної інфраструктури.

 

«Ці країни допомагають нам, підтримують нас та діляться своїм досвідом, тому для нас вкрай необхідно вміти підтримувати таке партнерство», –  зауважила пані Оксана.

Свої дослідження студенти показували у формі коротких презентації, після яких кожен охочий міг поставити запитання доповідачам.

 

 

 

На завершення організатори зазначили, що на конференцію зареєструвалось 98 учасників. Всю суму благодійних внесків за участь передадуть на підтримку ЗСУ.

«Дякуємо нашим Збройним Силам, що сьогодні мали можливість зібратись і поговорити про важливі речі без перерв на повітряну тривогу. Вони захищають нас на бойовому фронті,  а ми захистимо їх на науковому. Все буде Україна!», – такими словами завершили  міжнародну благодійну наукову конференцію.