Новини

Зеленський уперше розповів про те, як готувалося виведення військових з “Азовсталі”

Операцію з виведення українських військових із “Азовсталі” в частково окупованому Маріуполі Україна готувала спільно з міжнародними посередниками — зокрема Францією, Ізраїлем, Туреччиною та Швейцарією.

Про це Зеленський заявив в інтерв’ю з нагоди третьої річниці свого президентства, фрагмент якого показали в етері загальнонаціонального телемарафону.

Структура (операції з виведення військових — ред.) складна. Домовлялись, що розблокуванням буде займатися посередники, західні партнери. Я домовлявся з Туреччиною, Швейцарією, Ізраїлем, спочатку з Францією, через стосунки лідерів з РФ, коли побачили, що військовим шляхом розблокувати неможливо.

Хоча, чесно скажу, я, повірте мені, десятки, сотні разів проговорював з лідерами інших держав надати мені відповідну зброю військовим, щоб військовим шляхом ми дійшли до Маріуполя, щоб розблокувати цих людей. Люди були готові йти, вони було 90% впевнені, що не можуть повернутися. Там абсолютно велика кількість героїчних людей, які хотіли допомогти максимально“, — наголосив Зеленський.

Глава держави також зазначив, що станом на сьогодні з Маріуполя й “Азовсталі” зокрема вивезені всі цивільні, медики та поранені. “На цю мить я знаю, що відбувається. Мені здається, що найближчим часом, навіть не днями, завершиться вивезення всіх“, — додав він.

Зеленський також зауважив, що на “Азовсталі” перебували не лише військові Національної гвардії, а й представники поліції та Служби безпеки України, військові медики та близько 400 прикордонників.

Дуже велика кількість людей загинула, наших льотчиків. Знали, що складно, що долетіти до “Азовсталі” майже неможливо і привезти їм ліки, харчову продукцію, воду, забрати тіла, поранених. Це відбувалось. Дуже багато речей відбувалось, які не можна було коментувати. Тому що повітряних коридорів до “Азовсталі” не було через потужне російське ПВО“, — сказав він.