Новини

Біженці, які виїхали з внутрішніми паспортами, не можуть повернутися в Україну

В українців, які виїхали за кордон за внутрішніми паспортами, виникли проблеми з поверненням в Україну.

Зокрема у Молдові прикордонники не дозволяють біженцям, які хочуть повернутися в Україну, покинути Молдову через те, що вони не мають закордонних паспортів, пише Страна.

Вже є проект указу, за яким біженці зможуть залишити Молдову на основі документа, за яким в’їхали до країни, проте зараз його ще розглядають.

«Громадяни України, які втекли від війни до Молдови і хочуть повернутися назад, не можуть цього зробити без біометричного паспорта. Про це стало відомо у п’ятницю-суботу. Ніде немає письмового наказу/розпорядження (на гарячій лінії прикордонної поліції мені сказали, що розпорядження знаходиться на стадії розгляду і з’явиться після свят). Офіційно до появи цього розпорядження громадяни України повинні були мати можливість повернутися до своєї країни на підставі документів, за якими вони в’їхали», – написав на своїй сторінці у Facebook молдавський активіст та журналіст Віталій Спринчане.

Прикордонники обіцяють залагодити питання та дозволити українцям повернутися за внутрішніми паспортами.

«Розпорядження з цього питання готується, у ньому будуть обумовлені умови, за якими громадяни України можуть залишити Молдову. Це розпорядження перебуває на узгодженні з іншими установами», – сказала прес-секретар прикордонної служби Молдови Раїса Новицьки.

Юристи кажуть, що прикордонники діють відповідно до норм.

«На тих, хто в’їхав з України, не поширювалися особливі правила в’їзду. Тобто біженці перебувають під тимчасовим захистом, а їхній наступний в’їзд та виїзд підпадає під загальні правила та під закон «Про іноземців». Таким чином, прикордонна поліція діє правильно. Крім того, згідно комісії з НС, вони зобов’язані подати заяву на тимчасове проживання на території країни. І це ще раз підтверджує їх статус іноземних громадян. Ми направили виклад своєї позиції та рекомендації щодо цього», – сказав молдавським ЗМІ адвокат Чеслав Панько.

А поки що українським біженцям радять звернутися до посольства України, щоб поміняти документи. Але це зробити дуже складно.

З початку війни до Молдови в’їхало понад 400 тисяч українських біженців, із них у країні залишилося близько 90 тисяч. Багато хто з них опинився в заручниках ситуації, коли повернутися в Україну неможливо через бюрократичну тяганину.

«Ситуація патова – зареєструватися можна лише онлайн, запис доступний лише на липень. А мені потрібно терміново додому, забрати маму», – поділилася Аліна Скакун із Чернівців, яка після початку війни виїхала в Молдову до сестри за внутрішнім паспортом.

Через тяганину на кордоні українці в Молдові погрожують штурмувати посольство України в Кишиневі та консульство в Бєльцях.

«Жива черга до посольства на два тижні вперед. Таке враження, що нас взяли в заручники і просто знайшли спосіб не пускати нас додому. Штурмуватимемо посольство», – скаржиться користувач Telegram Володимир.

Аналогічна ситуація у тих, хто виїхав за внутрішніми паспортами в інші країни. Наприклад, у Болгарію.

«Ми евакуювалися з Маріуполя, на руках лише внутрішні паспорти. Їхали у бік Німеччини. І виявилося, що Болгарія не випускає до країн ЄС наших співвітчизників за внутрішніми паспортами (Болгарія – не в Шенгені, на кордоні є контроль). Впускати впускає, а випускати в ЄС – не випускає. На сайті посольства України в Болгарії є онлайн чат з консультантом. Відповідають дуже швидко. Про закордонний паспорт дізнавалася, зробити зараз, можна сказати, нереально. У мирний час був термін місяці три. Теоретично існує якийсь документ (свідоцтво) для подальшого перетину кордонів для тих, у кого закінчилася дія закордонного паспорта або взагалі його немає. Називається пасаван. Але тиждень бланків немає», – розповіла нам франківчанка Ірина Гнатишин, яка зараз перебуває у Болгарії.