Волинь Новини

Чи має право територіальна оборона робити поверхневу перевірку та оглядати телефони пересічних громадян

Для того, щоб знати, хто має право вас перевіряти на вулицях під час воєнного стану, варто розуміти різницю між військовими Силами територіальної оборони та добровольчими формуваннями.

Військові сили ТРО, сприяючи здійсненню заходів з протидії інформаційним операціям агресора, мають право оглядати ваші речі, добровольці територіальної оборони – ні.

Про це журналістам БУГу надав інформацію мобілізований командир взводу кадрованої територіальної оборони Андрій.

З початком воєнних дій на території України, міста, окрім поліцейських, почали патрулювати військові та добровольці територіальної оборони. У володимирчан неодноразово виникати ситуації, коли не лише під час комендантської години, а й серед денної пори їх зупиняли військові з проханням показати речі й галерею телефону.

Перш ніж давати згоду на перевірку ваших речей або відмовляти людині у формі, вам потрібно дізнатися: це представник сил ТрО чи доброволець.

Комплектування добровольчих формувань територіальних громад здійснюється на добровільній основі цивільними особами.

Для того, щоб цивільний зміг вступити до територіальної оборони, він повинний підписати контракт добровольця (контракт добровольця відрізняється від контракту резервіста ТрО). Члени добровольчих формувань ТрО не звільняються від призову під час мобілізації.

Це контролюється ЗУ від 16.07.2021 «Про основи національного спротиву».

“На жаль, цей закон важко контролювати під час війни, проте це не дає підстав добровольцям територіальної оборони чинити дії, на які в них немає повноважень. Триває загальна мобілізація, і у випадку порушення правил, їх можуть швидко відправити воювати, як діючих військовослужбовців”, – відповів командир.

Серед завдань територіальної оборони, визначених Законом України «Про основи національного спротиву», добровольчі формування беруть участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора (противника) та не передбаченими законами України воєнізованими або збройними формуваннями.

Проте ні в яких законодавчих актах не прописано, що це дає їм право оглядати особисті речі громадян. На відміну від поліцейських і кадровиків Сил ТрО, які можуть це зробити.

Якщо серед міста до вас звернулися з проханням показати вміст сумки, кишень або галереї телефону, посилаючись на те, що ви підозріла особа, попросіть показати посвідчення.

Проте під час комендантської години добровольці патрулюють місто разом з поліцейськими. Отож якщо ви гуляєте після 23:00, ви автоматично стаєте підозрілою особою.