Волинь Новини

У волинському виші майструють сонячні панелі для військових

У Волинському національному університеті роблять сонячні панелі для українських бійців, які можна використовувати для заряджання телефонів та інших пристроїв, — розповів Суспільному професор кафедри експериментальної фізики, інформаційних та освітніх технологій Олександр Мартинюк.

З його слів, готова сонячна панель має невелику вагу, складається з корпусу, набору модулів і чотирьох драйверів (для під’єднання чотирьох телефонів чи павербанків), тому дозволяє заряджати одразу чотири пристрої.

У волинському виші майструють сонячні панелі для військовихСуспільне Волинь

“Процес заряджання мобільної техніки аналогічний звичайній мережі, а швидкість залежить як від сонячної чи похмурої погоди, так і від потужності споживача. Чим більше яскравого проміння потрапляє на панель, тим швидкість заряджання вища”, – каже Олександр Мартинюк.

У волинському виші майструють сонячні панелі для військовихСуспільне Волинь

Зі слів викладача вишу, собівартість такої панелі – майже дві тисячі гривень, що недорогим варіантом.Говорить: акумулятора для збереження живлення у комплекті готової панелі для бійців немає, адже в такому випадку собівартість пристрою тоді зростає в рази.

“Краще мати декілька таких панелей, ніж дороговартісну з акумулятором. Таке було побажання. Якщо навіть втратити цю панель чи механічно пошкодиться, це не настільки кошторисно. Процес виробництва може бути дешевший, якщо купувати самі модулі і монтувати їх у корпус самостійно”, – додав професор.

У волинському виші майструють сонячні панелі для військовихСуспільне Волинь

Панелі, котрі на передову замовили волинські бійці для використання в польових умовах, виготовляють в одній із лабораторій вишу. Як зазначив аспірант Сергій Панкевич, разом зі студентами зробили всього сім сонячних панелей, з яких дві вже передали військовим.

З його слів, найбільше часу під час виготовлення сонячних панелей забирає засихання силікону (12 годин) та 3D-друк корпусу панелі (до двох годин). Спаювання деталей, говорить викладач вишу, відбувається швидко – до пів години.

“Спаюємо їх паралельно, виходить чотири блоки і потім під’єднуємо до затискачів самої сонячної батареї і отримуємо кожен блок. Пропаюємо, щоб не було окислів, надійно робимо. Напруга від сонячної батареї переробляє на звичних п’ять вольтів для зарядки гаджетів”, – каже Сергій Панкевич.

У волинському виші майструють сонячні панелі для військовихСуспільне Волинь

Сергій Панкевич

Сонячні панелі передають бійцям однієї з волинських бригад, – розповіла директорка навчально-наукового фізико-технологічного інституту Галина Мирончук. Зараз гроші на матеріали збирають викладачі та студенти, проте, зі слів освітянки, вирішують, як купуватимуть деталі для панелей надалі.