Новини

Як виїхати на автомобілі за кордон: юридичні нюанси, технічна підготовка

Подорожі на автомобілі за кордон потребують максимальної уваги. І якщо раніше це було приємне задоволення, то під час бойових дій перетворилось на життєву необхідність. Ми допоможемо проаналізувати всі деталі, на які потрібно звернути увагу під час автомобільної подорожі за кордон. Звернемо увагу на два основні напрямки: юридичні питання та технічна підготовка автомобіля до подорожі. Юридичні питання: документи, техпаспорт, страховка… Перше, з чого треба починати, — це паспорт. Покладіть у кишеню чи сумку свій паспорт (найкращий варіант — біометричний закордонний паспорт, але за нинішніх умов за кордон випускають і по внутрішньому українському паспорту). Якщо є діти, то також потрібно взяти документи на дитину: закордонний паспорт або свідоцтво про народження. До речі, ще одне послаблення під час війни: зараз за кордон випускають дітей з одним з батьків (зазвичай це мати), без необхідності нотаріального посвідчення дозволу іншого з батьків. Та навіть більше — випускають за кордон з будь-ким із родичів: бабуся, тітка, і т. д. Серед інших документів — звісно, потрібні і водійські права.

Крім того, варто не забувати про оформлення страхування. За кордоном потрібен поліс страхування «Зелена картка», який бажано придбати ще в Україні — це можна зробити онлайн і зі знижкою.

Повідомляли, що зараз за кордон випускають і без Зеленої картки. Але потім водій все одно зобов’язаний її придбати, інакше доведеться сплатити штраф. Водночас цей поліс за кордоном буде дорожчим, ніж в Україні з урахуванням знижки.

Наступний пункт — технічний паспорт на автомобіль. Він потрібен і для контролю на блокпостах під час руху дорогами України, і для перевірки вже за кордоном держави. Плюс зверніть увагу на номерні таблички автомобіля. За кордоном не приймають автомобілі з «іменними» номерами — має бути встановлений традиційний український номерний знак, що складається з літер та цифр.  Якщо автомобіль у банківському кредиті, то потрібно мати довідку банку про не заперечення виїзду за кордон. Звісно, важко отримати таку довідку під час воєнного стану. Проте можливо допоможе онлайн-форма на сайті банку або звернення у відкрите відділення на заході України. І якщо вже мова пішла про банківську справу, то радимо мати при собі як готівку (євро або долари США), так і банківську картку. Таким чином, ви будете застраховані від можливих негараздів з терміналами (повірте, вони трапляються в Європі чи не частіше, ніж в Україні), водночас банківська картка дозволить зручно розраховуватись в готелях/магазинах/АЗС та швидко переказувати кошти за крайньої потреби. Нарешті, зауважте на необхідність наклейки-позначення з літерами «UA», яка має бути розміщена на задній частині автомобіля: кришка багажника, бампер або скло. Придбати таку наклейку можна в будь-якому автомобільному магазині, що трапиться вам по дорозі.

Там же бажано купити й інші товари, що можуть вимагатися у Європі. Тобто, потрібно звернути увагу на технічну підготовку автомобіля до далекої подорожі. Технічна підготовка автомобіля: жилет, аптечка, вогнегасник… Перш за все, перевірте наявність «обов’язкових позицій» у вигляді вогнегасника, світловідбивного жилета (на дорогу можна виходити тільки в ньому), аптечки першої медичної допомоги, трикутного знака аварійної зупинки автомобіля. Якщо цього немає, то придбайте — такі товари вимагаються і в Україні, і в Європі. До речі, щодо медичної аптечки та взагалі підтримання здоров’я. Напевно, не зайвою буде порада «перестрахуватися»: оформити медичне страхування, оскільки лікування в Європі дуже дороге. Тільки перевірте доступні опції та ліміти страхування, беріть найбільші пакети покриття — першочергова переплата за страхування не настільки висока, наскільки великими можуть бути рахунки за лікування. Купити страховку для виїзду за кордон Електронний поліс прийде на імейл РОЗРАХУВАТИ ВАРТІСТЬ Наступний крок: зверніть увагу на необхідність дитячих автомобільних крісел — в більшості країн Європи вимагається перевезення дітей віком до 12 років виключно у спеціальних автокріслах. Також в деяких країнах потрібно мати запасні лампи габаритних вогнів. А ось популярні в Україні паливні каністри напроти — заборонені. Та й навряд чи ви зустрінете такі проблеми з пальним, як зараз спостерігаються в Україні. Проте саме пальне в ЄС значно дорожче, тому перед тим як перетнути кордон, радимо заправити повний бак. Крім того, зверніть увагу на автомобільну гуму: шини мають бути по сезону. Якщо ви виїхали наприкінці лютого чи на початку березня, то зважайте на час: вже минув місяць, починаються теплі дні, потрібно використовувати літні шини.

Це закони більшості європейських країн — тому доведеться купити комплект шин або переслати їх з України. І взагалі не забувайте про своєчасне обслуговування автомобіля: потрібно проводити ТО, замінювати мастило, перевіряти ходову частину та гальмівні колодки. Тим паче коли за декілька днів довелось проїхати 3-5 тисяч кілометрів. Зрештою, зберіть в автомобілі речі із «загального переліку»: ліхтарик, невеличкий ніж, запас харчів та води, ковдру або плед. Не зайвими будуть паперові карти на випадок відмови онлайн-навігації на смартфоні. А також радимо використовувати гарнітуру під час розмов за кермом: це зручніше і безпечніше, ніж просто тримати телефон у руці. Бажаємо легких подорожей та обов’язкового повернення додому після нашої перемоги!