Волинь Новини

Інженер із Луцька пояснила, як не стати навідником і коригувальником вогню ворога

Ми повинні фільтрувати меседжі, які говоримо під час особистого спілкуванні, та ті, які вживаємо, коли переписуємося в соціальних мережах.

На цьому наголошує інженер з комп’ютерних систем кафедри прикладної математики ВНУ імені Лесі Українки Оксана Острей. Як додає: нині кожен повинен вимикати геолокацію в телефоні та не публікувати власних домислів у соцмережах. Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

В умовах воєнного стану не діють таємниця листування, таємниця спілкування та таємниця пересилання будь-яких повідомлень, тобто зараз відповідні органи мають відкритий доступ до наших даних. Окрім того, органи ворожої держави також намагаються отримати доступ до персональних даних громадян.

«У наших емоційних повідомленнях, викликаних теперішніми переживаннями, міститься важлива інформація. Коли ви переживаєте травматичний досвід, наприклад, обстріли, ракетні удари, то цим ділитеся в повідомленнях зі своїми близькими. Геолокація в телефоні на період війни має бути вимкнена. Бо якщо ворог перехопить ваші особисті дані, інформацію про те, як далеко ви бачили приліт ракети, то за цим повідомленням може скоригувати вогонь», – розповідає Оксана Острей.

Категорично заборонено повідомляти в будь-яких месенджерах дані про переміщення військ, розміщення військовослужбовців на вашій території, ракетні удари та цілі ракетних ударів, а також публікувати фото чи відео вибухів, польоту ракет чи їхнє перехоплення.

«При влученні ракети в певний об’єкт здіймається або дим, або полум’я, або стовп пилу. Залежно від виду результату бомбардування ворог може перевірити, чи влучила ракета в ціль. Тобто якщо немає певної відповіді на вибух, ворог може скоригувати свою ціль… Якщо ви опублікуєте фото польоту ворожої ракети і у ваш кадр потрапить трек ракети перехоплення, то ворог завдяки нескладним математичним обчисленням зможе розрахувати місце розміщення ППО. В такому разі ви виступаєте навідником і коригувальником ворожого вогню», – говорить інженер.

Батьки мають стежити за діями своїх дітей, зокрема під час повітряної тривоги. Діти разом із батьками мають залишатися в укриттях, а не знімати та публікувати ролики, фотографії польотів ракет чи вибухів. Через брак знань саме підлітки найчастіше виступають навідниками та коригувальниками ворога.

Оксана Острей відзначає: якщо ви бажаєте обговорити поточну ситуацію з близькими, не вживайте назви вулиць чи об’єктів, а також вимикайте геолокацію. Публікуючи дописи в соціальних мережах, своєю чергою, не варто вдаватися до домислів.

«Усе, що ми говоримо зараз, може бути використано проти нас», – нагадує фахівець.