Волинь Новини

На Волині не виключають можливі зловживання на гуманітарці

На Волині зупинили зловживання з гуманітарною допомогою. Деякі ділки під виглядом гуманітарки намагалися завезти в країну товари для перепродажу. Тож військовій адміністрації довелося провести термінову перевірку розподільних центрів із залученням представників тероборони, – повідомляє ІА Волинські новини.

Амуніція, медикаменти, одяг і продукти харчування – майже щодня з Волині до інших областей України їде гуманітарна допомога. Нині переважна більшість вантажів вирушає на передову, ідеться в сюжеті ТСН.

«Зранку ми отримуємо список і до вечора маємо відправити машину. Тобто працювати потрібно максимально швидко», – розповів волонтер Сергій Тимчук.

Додав, що не завжди вдається вчасно відправити вантаж, адже зараз допомогу направляють на кілька розподільчих пунктів: одні працюють як годинник, інші шукають формальних підстав, аби не видати допомогу.

«Багато розподільних пунктів працюють зранку до вечора, щодня відправляють машини, а є такі, які просто наповнюють склади, і на цьому все закінчується. Куди воно йде?» – звернув увагу Сергій Тимчук.

Читати ще: Митниця бере добро: ЗМІ розповіли, як в часи війни на Волині митники наживаються на контрабанді

В обласній військовій адміністрації зазначили: також неодноразово отримували скарги щодо розподілення гуманітарних вантажів чи, наприклад, можливі зловживання.

«Під виглядом гуманітарної допомоги заїжджають якісь товари, розповсюджуються далі, але не йдуть ні військовим, ні в ті регіони», – сказав голова обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко.

Зараз усі ці факти перевіряють, об’єднують зусилля з волонтерами, аби допомогу можна було надавати максимально швидко.

Система ввезення вантажів проста і зрозуміла. На черзі – вдосконалення роботи розподільних центрів. Наприклад, при обласній військовій адміністрації таких нараховується три. І до роботи окремих, за словами Юрія Погуляйка, теж були питання.

Координаційний штаб, який займався розподіленням допомоги, нещодавно змінили. На деяких об’єктах, де зберігали гуманітарну допомогу, виставили додаткову охорону і представники територіальної оборони розпочали аудит.

«Ми звірили те, що є в електронному вигляді, з фактичною наявністю на складських приміщеннях. Після цього будемо розподіляти допомогу залежно від потреб на території всієї держави – і серед військових частин, і серед цивільного населення», – зауважив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Мовенко.

Нововведення сподобалися не всім. На одному зі складів виник конфлікт між теробороною та чоловіком, який надав свій склад під зберігання гуманітарної допомоги. На місце приїхала поліція та інцидент уладнали.

Читати ще: У Луцьку власник складу з гуманітарною допомогою погрожував зброєю тероборонівцям, які охороняють об’єкт

Натомість одне зі столичних видань написало про нібито рейдерське захоплення складу теробороною.

«На мою думку, ця стаття замовна. Жодна інформація, викладена там, не підтверджується. Запевняю всіх українців і волинян, жодної махновщини, жодних махінацій, жодної контрабанди не буде», – наголосив голова ОВА Юрій Погуляйко.

Місцева влада пообіцяла найближчим часом опублікувати звіт щодо розподілення гуманітарної допомоги, тоді стане зрозуміло, чи не було зловживань. Якщо такі виявлять, то до справи візьмуться вже правоохоронці.