Новини

Росія намагається сформувати органи окупаційної влади

Керівництво Російської Федерації розглядає питання формування на тимчасово зайнятих територіях окупаційних органів влади.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у ранковому зведенні.

“За наявною інформацією, на території РФ здійснюється відбір співробітників силових структур, прокуратур та судів, які в подальшому будуть направлені на територію України”, — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу, над реалізацією сценарію зі створення на території Херсонської області чергової псевдореспубліки працюють співробітники Федеральної служби безпеки РФ, 652-а група інформаційно-психологічних операцій та офіцери 12-го Головного управління Генерального штабу Російської Федерації.

“Основним напрямком діяльності зазначених підрозділів є проведення так званої “роз’яснювальної роботи” з місцевими органами влади та населенням. Інформаційний супровід здійснюється шляхом демонстрації відеосюжетів з підставними особами”, — зазначили в ГШ.

Водночас, за даними українських військових, морально-психологічний стан російських військ та рівень мотивації особового складу підрозділів РФ до участі у бойових діях проти України залишається низьким та має тенденцію до погіршення.

“За наявною інформацією, у підрозділах 60-ї окремої мотострілецької бригади 5-ї загальновійськової армії Східного військового округу, у зв’язку з невиконанням наказу щодо ведення бойових дій, від посад усунуто двох командирів взводів. Для проведення роз’яснювальної роботи, до району виконання бойових завдань БТГр частини в Ясинівці Донецької області, заплановано прибуття заступника командира бригади з воєнно-політичної роботи”, — йдеться у повідомленні Генштабу.

Окрім того, проблеми з дисципліною з’явилися й на російському флоті.

“У з’єднаннях та частинах Балтійського флоту, зокрема 79-ї окремої мотострілецької бригади 11-го армійського корпусу, відзначаються численні випадки відмови від подальшого проходження служби та небажання підписувати контракти військовослужбовцями строкової служби”, — розповіли в ГШ.

Як зазначили у Генеральному штабі ЗСУ, українські військові на Донецькому та Луганському напрямках за добу 30 березня відбили 5 російських атак.

“Наші воїни знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, 15 артилерійських систем. Противник зазнав втрат і у живій силі”, — йдеться у повідомленні.

При цьому Повітряні сили Збройних сил України за попередню добу було уразили 7 повітряних цілей — 4 літаки, БПЛА та 2 крилаті ракети.