Новини

Фукуяма: Поразка росії буде раптовою і катастрофічною

Френсіс Фукуяма – американський філософ, політолог та економіст. У своїй книзі «Кінець історії та остання людина», опублікованій у 1992 році, він сформулював концепцію «кінця історії» — стану рівноваги, до якого світ прийде через неминучість поширення ліберальної демократії та припинення будь-яких ідеологічних зіткнень та протистояння політичних систем.

10 березня 2022 року журнал American Purpose опублікував статтю Фукуями «Preparing for Defeat», в якій він розмірковує, як може закінчитися війна в Україні. Ось переказ цього тексту.

Росія неминуче програє у цій війні, оскільки Путін приймав усі рішення, виходячи з далеких від реальності даних. Поразка Росії, швидше, буде раптовою і катастрофічною, ніж стане результатом війни на знос. Настане момент, коли армію не вдасться постачати, але й відкликати її путін теж не зможе.

Радбез ООН під час війни вкотре довів свою марність. Толк був хіба що від  голосування в Генеральній Асамблеї : тоді одразу стало зрозуміло, хто є хтось серед держав. Конфлікт неможливо вирішити дипломатичним шляхом, оскільки ні росія, ні Україна не готові до компромісів.

Джо Байден правильно зробив, коли вирішив не оголошувати над Україною безпольотну зону та не передавати їй польські МіГ-29. Буде краще, якщо українці самостійно здобудуть перемогу над росіянами: москва не отримає шансу звинуватити НАТО в атаці і таким чином вдасться уникнути ескалації.

Путін не переживе поразки своєї армії. Він же “крутий хлопець”. Як тільки він покаже свою некомпетентність та слабкість, йому більше нічого буде запропонувати.