Волинь Новини

Як Луцьк готується до оборони?

Сьогодні, 1 березня, розпочинаючи позачергову сесію міської ради, міський голова Ігор Поліщук попросив депутатів усім згуртуватися і разом дбати про оборону міста. Він також розповів, як готується наше місто до оборони і які є нагальні потреби.

Про це повідомляють на веб-сайті Луцької міськради.

“Ще з четверга оперативним штабом було прийнято рішення про встановлення у нашому місті блокпостів. І сьогодні велика кількість цих блокпостів, на яких чергують правоохоронці, тероборона, добровольці, побудовані навколо нашого міста. Там знаходиться більше трьохсот протитанкових їжаків та більше 25 тисяч коктейлів Молотова. Я хочу подякувати усім, хто виготовляв коктейлі Молотова, хто підвозив пісок, мішки і блоки для облаштування цих блокпостів, хто фізично допомагав. Я особисто об’їжджав ці блокпости, де працювали сотні людей

Сьогодні у нашому місті є більше 25 тисяч коктейлів Молотова. Цієї кількості, яка на сьогоднішній день в нас є, – достатньо. В разі необхідності їх знову виготовляти, ми будемо про це повідомляти,”  – наголосив Ігор Поліщук.

Крім того, міський голова повідомив, що у місті створений батальйон оперативного реагування “Луцьк”, який складається з більш як півтори тисячі чоловік. Абсолютна більшість з них має досвід участі у реальних бойових діях, має досвід, відповідні знання, вміння та навички для виконання бойових завдань, які будуть необхідні для нашого міста і для його оборони.

Також в місті працює центр допомоги територіальній обороні та Збройним силам України у драматичному театрі.

“Я хочу подякувати працівникам міської ради, які там працюють, які приймають десятки тонн вантажу вдень. Я дякую волонтерам, які там працюють, і всім, хто допомагає нашій обороні та Збройним силам України. Допомога, яка надходить до даного центру, розподіляється по всій області,” – акцентував міський голова.

Ігор Поліщук зазначив, що сьогодні однією з дуже важливих складових тієї війни, яка ведеться проти України агресором, є – психологічна війна.

“Агресор ставить за мету завдати шкоди нормальному психічному здоров’ю наших громадян. Для цього постійно розповсюджуються різноманітні фейки, різноманітна інформація, яка спрямована на те, щоб посіяти паніку, заставити людей вчиняти необдумані імпульсивні вчинки. Зокрема, щодо обстрілів, що мали, нібито, відбутися вчора. Варто знати, що дальність роботи установки град 20-30 кілометрів, якщо це американські ракети то — 40 км. Тому треба аналізувати усю інформацію, довіряти перевіреним джерелам. Це стосується і вимкнення світла. Наголошую, що такої необхідності повністю вимикати світло на цей момент немає. Тому що наведення відбувається по супутнику в абсолютній більшості випадків. Усі гелікоптери оснащенні тепловізорами та відповідною навігацією. Сьогодні освітлення в місті зменшено до того мінімуму, що дозволяє патрулювати місто, виявляти диверсійні групи, переслідувати підозрілі автомобілі та виконувати інші завдання, які є у нашому місті,“ – наголосив Ігор Поліщук.

Міський голова також звернув увагу депутатів на те, що люди виїхали з міста, що дає можливість мародерам грабувати квартири та будинки.

“Сьогодні необхідно зберігати спокій і уникати паніки, бо ворог хоче надломити психічне здоров’я. Для цього і робиться психологічна війна, під час якої люди психологічно виснажуються, втомлюються і стають наляканими до такого рівня, щоб просто почати здаватися. Тому необхідно заспокоїти людей, не панікувати, перевіряти інформацію,” – зазначив Ігор Поліщук.

Варто наголосити, що у Луцьку вчора розпочав роботу “психологічний штаб”.

“У таких умовах багато людей потребують психологічної допомоги. Контакти даного штабу є на моїй сторінці у «Фейсбук», на офіційному сайті міської ради. Він працює у Палаці урочистих подій, де розташоване управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради. Там є школа “Подружнього життя”, де і надають психологічну допомогу людям, які цього потребують. Сьогодні ми всі з вами маємо бути сильними, ми не маємо права впадати у відчай, ми не маємо права піддаватися паніці. Ми маємо зберігати розум холодним і працювати кожен на своєму місці на те, щоб оборонити наше місто, щоб безпека нашого міста була на високому рівні, щоб ті люди, які сьогодні захищають нас були максимально забезпечені усім необхідним. Аби виконувати поставлені перед ними завдання. Тому ми сьогодні маємо усі згуртуватися. Сьогодні ми бачимо, яким є Луцьк об’єднаним, які об’єднані наша громада і вся Україна. Тому нам треба зробити усе можливе, щоб не допустити агресора у нашу громаду,” – підсумував Ігор Поліщук.