Волинь Новини

На Луцьк теж можуть бути наступальні дії, – Ігор Гузь

Народний депутат України Ігор Гузь проінформував, як підготувати себе та свою сім’ю до можливого повномасштабного наступу.

З огляду на заяви Володимира Путіна і визнання ЛДНР, є підстави говорити про те, що вторгнення можливе – і це не історія про паніку, а про реальність, зазначає у своєму фейсбуці Гузь.

“Звертаюся до всіх волинян, які думають, що до них Путін не дійде, а отже можна розслабитися… Це не так. По лінії Луцьк-Рівне-Житомир також можуть бути наступальні дії. Все можливе. Треба готуватися”, – йдеться в дописі.

Що робити?

  1. Зберіться сім’єю та визначте ролі у випадку повномасштабного наступу: чи ви лишаєтеся на місці, чи їдете кудись, чи йдете в тероборону.
  2. Якщо ви лишаєтеся цивільними – зберіть тривожну валізу. Там має бути все необхідне і вже зібране для того, щоб ви в час «ікс» не витрачали багато часу на збори. Інформація, як зібрати валізу тут: https://bit.ly/3I25xA3.
  3. Люди, які готові брати участь у оборонних діях – ви свідомо йдете і підписуєте контракт з теробороною, проходите військові навчання, за вами закріплена частина і зброя. Коли буде оголошена повномаштабна мобілізація – приходите на мобілізаційний пункт вашого тербатальйону і виконуєте завдання з охорони об’єктів критичної інфраструктури та ін. Інструкція щодо зголошення до тероборони тут: https://bit.ly/3rT655C.
  4. Для цивільних – з вашими керівниками ОСББ подивіться на бомбосховища, які є на території вашого мікрорайону.
  5. Всім, хто не може долучитися до тероборони, відвідуйте вишкільні курси, які дозволять елементарно підготуватися. Такі курси проводить Штаб захисту Волині. Це 4 курси, серед яких: надання домедичної допомоги, стрілецька підготовка, тактична підготовка і екіпірування.
  6. Зброя. Рекомендується вже починати збирати документи на оформлення зброї. Тут інформація щодо самої процедури: https://bit.ly/36AH0nX
  7. Частина України, у випадку повномасштабного наступу, перетвориться на тил. Тил – це біженці, яким треба надати і психологічну допомогу, і місце для життя, і їжу, і медикаменти. Треба відновити волонтерські ініціативи, які існували раніше. Поранені, які будуть транспортуватися – це виклик не лише медиків, але й для всіх бажаючих.
  8. ЗСУ нас обороняє, але без ешелонованої оборони у місті, до якої долучаться прості люди, нічого не буде.

“Тільки ми самі здатні себе захистити, тому ми повинні бути до цього готові!”, – наголошує депутат.