Волинь Новини

На Волині двоє підлітків пішли на крадіжку заради популярності

Прогулюючись містом компанія хлопців запримітила, що біля одного з будинків лежать без нагляду речі. Тоді двоє хлопців вирішили відзначитись і вкрали металеву драбину, місткість для топлення смоли разом із бітумною смолою та деталі від деревообробного станка.

Викрадені речі підлітки продали, а кошти витратили.Таким чином неповнолітні завдали шкоди власнику майна на 3 тисячі гривень. Про це повідомляє пресслужба Бюро Безоплатної правової допомоги, – пише Insider Media.

Особи хлопців встановили та оголосили їм підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України.

Під час слідства прокурор запропонував підліткам взяти участь у проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». І хлопці, і потерпілий погодилися.

Адвокатом-посередником у цій справі виступила Людмила Герасимчук, яка співпрацює з системою БПД Волині.

У результаті суд врахував каяття неповнолітніх, ту обставину, що вони відшкодували завдані збитки та примирилися з потерпілим. Суд звільнив хлопців від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України.

До слова, із 2019 року по всій території України діє відновне правосуддя для неповнолітніх, яких підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень. А з 2020 року програма діє і на Волині.

Участь у програмі можлива за дотримання чотирьох умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • якщо неповнолітній визнає факт вчинення ним злочину;
  • неповнолітній та потерпілий дали згоду на участь у цій програмі.