Волинь Новини

Головний біль, внаслідок надмірного вживання лікарських засобів: консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, неврологиня Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, розповіла про актуальні питання діагностики і лікування головного болю.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Майже щодня на прийом звертаються пацієнти, які зловживають знеболюючими. Кількість препаратів, які застосовують м’яко кажучи вражає! Тільки за останні 2 дні озвучено такі цифри/міс – 20 т цитрамону, 16 таблеток ефералгану та 12 т солпадеїну (сумарно парацетамолу 28 т, Карл!) та ще з десяток триптанів в добавку…

Тому сьогодні поговоримо про ГОЛОВНИЙ БІЛЬ, ВНАСЛІДОК НАДМІРНОГО ВЖИВАННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ (раніше абузусний головний біль).
Розвитку даного типу болю, як правило, передує епізодичний розлад головного болю, частіше мігрень або головний біль напруги, який лікувався частим застосуванням знеболюючих протягом більше 3 місяців.
Для простих анальгетиків (парацетамолу, аспірину або НПЗЗ) – це прийом протягом ≥15 днів на місяць, для триптанів, опіоїдів та комбінованих анальгетиків – регулярний прийом ≥10 днів на місяць.
▪️Поширеність даного типу болю становить 1- 2 % та частіше виникає у жінок.
▪️Мігрень є найпоширенішим розладом, пов’язаним з абузусним болем.
▪️Головний біль внаслідок надмірного використання ліків також зменшує користь профілактичного лікування при мігрені.
▪️Тяжкість, локалізація та характеристика болю в кожного може бути різною, часто біль турбує після пробудження, виникає щодня або майже щодня. Може супроводжуватися нудотою, дратівливістю, труднощами з концентрацією уваги тощо.
▪️Клініка може залежати від типу вживаних ліків: при зловживанні НПЗП та комбінованих анальгетиків – як головний біль напруги, при вживанні триптанів – схоже на мігренозний біль.
Лікування включає обов’язкову відміну препарату, яким зловживав пацієнт (може бути раптова або поступова відміна), профілактична терапія згідно основного типу болю, можливе застосування перехідної терапії, яка спрямована на симптоматичне полегшення під час відміни ліків.
Потрібно інформувати пацієнтів, що надмірне вживання лікарських засобів може спричинити даний розлад, як то кажуть «попереджений — значить озброєний»!
Застосування триптанів, препаратів ерготаміну/дигідроерготаміну або комбінованих знеболюючих препаратів слід обмежувати в середньому 9-10 днями на місяць, а НПЗЗ – 14 або менше днів на місяць.